Takhle Čech cvičí bojovníky s Islámským státem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Takhle Čech cvičí bojovníky s Islámským státem!

Lumír se svými žáky.
Lumír se svými žáky. (Foto archiv Lumíra Němce)

Český expert trénoval bojovníky hned vedle pozic Islámského státu. Bývalý armádní velitel a člen Útvaru rychlého nasazení Lumír Němec vyrazil začátkem listopadu do kurdského tábora nedaleko syrského města Rakka. Z této bašty Islámského státu nyní islamisté prchají, v odvetě za pařížské útoky ho totiž bombardují Francouzi. Kurdské bojovníky cvičil Němec v boji nablízko i v zacházení s kalašnikovem.

„Do Sýrie jsem odjel na pozvání vrchní velitelky Nesrin Abdullah, abych pomohl s výcvikem a organizací bojovníků YPG, YPJ a Asayis,“ komentoval svou pomoc v boji s Islámským státem bývalý armádní velitel Lumír Němec. Pod zkratkami YPG a YPJ se skrývají kurdské milice, ve kterých bojují i ženy. Asayis označuje tamní policii. Němec pomáhal Kurdům z protiteroristické skupiny s výcvikem střelby z automatických zbraní, konkrétně kalašnikovů. Ty jsou na syrském bojišti nejrozšířenější zbraní svého druhu. Armáda a speciální jednotky v Sýrii používají speciální způsob boje nablízko, to znamená v uzavřených prostorech a na krátkou vzdálenost. Výcvik je velmi užitečný při čištění měst nebo jejich částí. I ten se snažil Němec bojovníkům v Sýrii vštěpit. Pokud mají Kurdové štěstí, předchází obsazování měst bombardování spojeneckými letouny.

Na frontu ho nepustili
„Bojovníci YPG jsou v současné době největší síla, která bojuje proti Islámskému státu na území Sýrie, na rozdíl od jednotek Peshmerga (jedná se o kurdské bojovníky na území Iráku), nedostávají téměř žádnou materiální ani logistickou podporu,“ poukazuje na velký problém Němec. „Toto je potřeba změnit. Proto jsem jel do Sýrie osobně, abych se seznámil se situací na místě. Na frontě jsem nebyl. Chtěl jsem se tam podívat, ale nepustili mě tam,“ dodává. Kurdům podle Němce chybí především vybavení na identifikaci min a nastražených výbušnin, ty zabíjejí nejvíce jejich bojovníků.

Autor:  rž,Zuzana Štíchová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.