Ohaři měli sraz! Dobře vycvičený lovec stojí 100 000 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ohaři měli sraz! Dobře vycvičený lovec stojí 100 000 korun!

Výcvik ohaře je dosti náročný pro každého cvičitele.
Výcvik ohaře je dosti náročný pro každého cvičitele. (pro Aha!: Zdeněk Dvořák)

ROKYCANY – Milovníci ohařů mají za sebou letošní první výcvikový den. Zkušenosti si vyměňovali v Liblíně na Rokycansku. Ohaři jsou všestrannými loveckými psy. Majíli být špičkovými pomocníky lovce, pak musí zvládnout kolem 25 různých úkonů, které někdy bývají protichůdné.

Milovníci ohařů mají za sebou letošní první výcvikový den. Zkušenosti si vyměňovali v Liblíně na Rokycansku. Ohaři jsou všestrannými loveckými psy. Majíli být špičkovými pomocníky lovce, pak musí zvládnout kolem 25 různých úkonů, které někdy bývají protichůdné.

Pes pak musí podle povelu a svou inteligencí rozlišit, zda v daném okamžiku má například na místě ihned znehybnět (tzv. vystavování), nebo naopak vyrazit do terénu.
Poraněného bažanta musí chytit a donést páníčkovi, nepostřeleného ale naopak lovit nesmí. Takový výcvik je velmi náročný a od cvičitele vyžaduje pevné nervy, obrovskou trpělivost, klid a jistou míru talentu. Cholerik by totiž psa znervóznil a několika nevhodnými tresty ho může nenávratně zkazit.

Ohaři se v myslivosti používají k vyhledávání a aportování bažantů, koroptví, zajíců a jiné drobné zvěře. Dokáží ale také vykonávat »práci na barvě«, tj. dohledávat poraněnou srčí zvěř, divočáky a jelení zvěř. Majíli všestranný výcvik, zvládají i vyhledávání, vyhánění a aportování kachen z vody.
S počtem úspěšných zkoušek a dalších ocenění stoupá i cena takto vycvičeného ohaře. Je o ně zájem i v cizině a mohou stát od dvaceti tisíc do sta tisíc korun.

Jak vycvičit loveckého psa

  • Vystavování!
    Naučte psa stát dokud nedostane povel vpřed. Stát vydrží i půl hodiny! Pes musí ve chvíli, kdy navětří bažanta, koroptev nebo zajíce, ztuhnout v pozici, v níž právě je, i kdyby měl zrovna nakročeno. K tomu mají vrozené vlohy a stačí takové chování v psovi jen utvrdit pochvalou a odměnou.
  • Nemačkat aportovanou zvěř!
    Cvičitel ho trénuje na vycpanou kůži. Předmět musí zvednout tak, aby nedrtil. Pak trénuje to, aby ji nepoškozenou přinesl. U zkoušky ho musí donést až 500 metrů. Za správně provedený povel dostává pes odměnu.
  • Vyhledávání postřelené zvěře!
    Myslivec psa cvičí tak, že před ním táhne, aniž by ho pes viděl, po trase zajíce. Zpočátku se používá obvykle mrtvý králík a až nakonec bažant nebo zajíc. Pes musí znát typický pach a nelze tedy kořist nahradit ničím umělým.
  • Práce na barvě!
    Ohař musí podle stop krve najít například zastřelenou srnu. U ní pak štěká, dokud pán nepřijde. V tomto případě cvičitel psa nejdříve naučí povel »štěkej«. Pak ho naučí ve své přítomnosti štěkat nad vycpanou srnčí kůží a nakonec ho trénuje tak, aby nad ní nebo již nad skutečnou kořistí štěkal samostatně.
  • Aportování lišky!
    Je třeba překonat přirozený odpor psa vzít do tlamy jinou psovitou šelmu. Obvykle se začíná na jaře s menšími liščaty. Kořist se schová za ohrádku, tu musí pes přeskočit, vzít lišku do tlamy a zase přeskočit zpátky.
  • Práce ve vodě!
    Nejdříve ho musí myslivec naučit lézt do vody, z počátku s ním mnohdy do vody sám jde, aby ho pes následoval. Pak mu začne házet do vody k aportování kožešinový nebo hadrový aport. Když tohle zvládne, může začít nosit skutečné kachny.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.