Na webu jsou dostupné závěti princezny Diany, Charlese Dickense nebo Winstona Churchilla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Na webu jsou dostupné závěti princezny Diany, Charlese Dickense nebo Winstona Churchilla

Princezna Diana
Princezna Diana (Foto Profimedia.cz, ČTK)

Zhruba 41 milionů závětí, z nichž některé pocházejí až z roku 1858, včetně poslední vůle Winstona Churchilla či princezny Diany, zpřístupnily v sobotu v podobě internetové databáze britské úřady. Podle agentury AFP jde o úplný archiv závětí z Anglie a Walesu datující se více než 150 let zpátky.

Najít tu lze například závěť romanopisce Charlese Dickense, autora slavných dětských příběhů o Medvídkovi Pú A. A. Milneho či spisovatele George Orwella. Digitální kopie jednotlivých závětí stojí deset liber (zhruba 350 korun), ale základní informace o části z nich jsou přístupné online.

Zjistit se tak například dá, že Churchill odkázal své rodině 304.044 liber - v dnešní hodnotě více než pět milionů liber. Když v roce 1870 zemřel Charles Dickens, zanechal poslední vůli specifikující podobu jeho pohřbu. "Důrazně žádám, abych byl pohřben nenákladným, neokázalým a přísně soukromým způsobem," napsal s tím, že smuteční hosté nesmí mít šátky, pláště, dlouhé stuhy na klobouku "ani jiné nechutné absurdnosti".

Orwell, který zemřel v roce 1950, v závěti trval na tom, aby byl uchován jeho listinný archiv, zatímco ekonom John Maynard Keynes, které zemřel o čtyři roky dříve, naopak žádal, aby byla většina jeho dokumentů zničena.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.