Temelín rezne! Ekologové varují před nehodou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Temelín rezne! Ekologové varují před nehodou

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín

PRAHA – Reaktor v jaderné elektrárně Temelín rezaví! Aha! má k dispozici fotografie od sdružení Calla, na kterých je jasně patrné rezivějící víko reaktoru druhého bloku po úniku kyseliny borité loni v květnu.

Reaktor v jaderné elektrárně Temelín rezaví! Aha! má k dispozici fotografi e od sdružení Calla, na kterých je jasně patrné rezivějící víko reaktoru druhého bloku po úniku kyseliny borité loni v květnu. Přísně utajované fotografi e se však podařilo získat až nyní. Je jasné, že s takovou mírou poškození není možné trvale reaktor provozovat!

Jihočeské ekologické organizace se ostře ohradily proti provozu jaderné elektrárny Temelín poté, co Calla zveřejnila fotografie zrezavělého reaktoru. „Fotografie máme z důvěryhodných vnitřních zdrojů elektrárny. Kyselina zatekla i do závitových spojů. Tady už je určité bezpečnostní riziko,“ řekl Edvard Sequens ze sdružení Calla. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář připustil autentičnost snímků! Odmítl však, že by zrezavělý reaktor nějak ohrozil bezpečnost zařízení. „Již došlo k vyčištění, ať už víka reaktoru, nebo některých součástí tak, abychom mohli dál blok provozovat,“ uvedl Nebesář. O skutečném stavu se prý budeme moci přesvědčit v červenci, kdy bude blok odstaven a bude provedena pravidelná výměna čtvrtiny paliva.

Odpůrcům jaderné elektrárny se také nelíbí úniky tritia (tritium je také jedním ze základních meziproduktů jaderné fúze) a problémy s palivem. Palivo se údajně nechová tak, jak by mělo, a některé palivové články se proto kroutí více, než je obvyklé. Změny na tyčích v reaktoru připouštějí i představitelé elektrárny.
Ekologové mají obavy, aby se neopakovala situace z jaderné elektrárny v USA DavidBesse v Ohiu, kde na víko reaktoru kapala celý rok kyselina boritá. To mělo za příčinu, že z víka zmizelo 32 kilogramů uhlíkové oceli. Jaderné katastrofě se naštěstí podařilo zabránit místním pracovníkům na poslední chvíli. Podobná záležitost může při zanedbání údržby hrozit právě i Temelínu. „Je to vidět i z těch fotografií,“ uvedl Sequens.

Jaderná elektrárna Temelín patří k nejkontroverznějším stavbám, které v Česku v 90. letech vznikly. Její výstavbu, uvádění do provozu i její fungování provázely a provázejí protesty českých i zahraničních odpůrců atomové energie. Nejviditelnější formou se staly blokády hraničních přechodů.


Autor: Jana VOZÁBOVÁ, Hana Rebeka ŠIANDER
Foto: Calla, Jihočeské matky a OIŽP

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.