Vraťte nám platy i hodnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vraťte nám platy i hodnosti!

Nespokojení policisté a hasiči dávali najevo svůj nesouhlas s novým služebním zákonem.
Nespokojení policisté a hasiči dávali najevo svůj nesouhlas s novým služebním zákonem.

PRAHA – Dva tisíce policistů a hasičů včera v Praze na Výstavišti demonstrovaly proti novému služebnímu zákonu. Kvůli němu prý mají menší platy a nižší hodnosti.


Demonstrace policistů a hasičů

PRAHA – Dva tisíce policistů a hasičů včera v Praze na Výstavišti demon- strovaly proti novému služebnímu zákonu. Kvůli němu prý mají menší platy a nižší hodnosti. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ani policejní prezident Vladislav Husák nedorazili. Zrovna byli na Slovensku. „Zůstaňte tam, zůstaňte tam…,“ skandovali rozezlení policisté. Podle exministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) se průměrný plat policistů nyní pohybuje kolem 29 000 Kč.

Hasiči měli s sebou sirény. Po zahájení akce všichni povstali a drželi minutu ticha za kolegy, kteří ve službě přišli o život. Od roku 1990 to bylo 88 policistů a na 20 hasičů.
Policistům a hasičům nejvíce vadí, že kvůli novému služebnímu zákonu mají nižší platy. Kliknutím zvětšeteMusejí také ročně odpracovat 150 přesčasových hodin zdarma. „Kdybych teď mohl mluvit s ministrem, tak bych mu nafackoval,“ zuřil jeden z nich. Ministr Ivan Langer ale v MF Dnes řekl: „V případě platu má problém tři až pět tisíc lidí. Mzdy lidí z bezpečnostních sborů letos narostou o 7,5 procenta. Výška jejich platů odpovídá 150 procentům výšky platu v rozpočtové sféře. Když se to zdá někomu málo, tak já ten pocit nemám.“

Policisty také štve, že kvůli novému zákonu část z nich přišla o hodnost. Z tribuny před Křižíkovou fontánou promluvil i policista Tomáš Čermák, který »proslul« tím, že na květnové demonstraci zbil poslankyni Kateřinu Jacques (SZ). „Nejsme otroci a oni nejsou otrokáři,“ hřímal Čermák za mohutného potlesku. Kvůli služebnímu zákonu od policie odešlo už tisíc zkušených policistů. Ministr Ivan Langer si ale jejich odchod v MF Dnes pochvaloval: „Vytáhl se tím generační špunt. Ze tří čtvrtin tu tisícovku, co odchází, a celkově je policistů 46 000, tvoří lidé, co slouží 29 a víc let. To jsme chtěli.“


Autor: Jan Novák
Foto Aha!: Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.