Daniela měla s mateřinkou problém: Dvojčátka školka odmítla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Daniela měla s mateřinkou problém: Dvojčátka školka odmítla!

Dvojčátka Šimon a Matouš (oba 3,5 roku).
Dvojčátka Šimon a Matouš (oba 3,5 roku). (Aha! – Dan Černovský)

Daniela Páterová (32), maminka dvojčátek Matouška a Šimonka (3,5), si se školkou užila své. Ačkoliv totiž své ratolesti loni přihlásila včas a splnila všechny podmínky, ředitelka školky jí řekla, že jí vezme dvojče jen jedno!

Když po zápisu nedostala vyjádření školky, volala Daniela paní ředitelce. A ta jí sdělila, že zbývá už jen jediné místo.

„Kluci jsou jednovaječní a jsou jeden na druhého hodně fixovaní. Když je jeden nemocný, tak s ním doma zůstává i ten druhý. Protože je jim bez toho druhého smutno,“ vysvětlila Daniela, proč kluky rozdělit vůbec nepřipadalo v úvahu.

Čekal na ni přitom s místem zaměstnavatel. Nakonec pomohla až náhoda! Jedna maminka své dítě totiž odhlásila. Mezitím chodili kluci tři dny v týdnu do soukromé školky a ona dočasně pracovala na poloviční úvazek.

„Měsíčně mě to stálo sedm tisíc, což byl celý můj tehdejší plat. Je tedy asi jasné, že kdyby mi je nevzali do státní, finančně to neutáhneme,“ dodala Daniela.

Rady pro pracující maminky: Vydělávejte bez daní!

Stát rodičům malých dětí, které se nedostaly do státní školky, v žádném případě jejich situaci neulehčí. Spíš naopak! Mámy či tátové mají nárok pouze na rodičovský příspěvek. I daně podléhají běžnému režimu jako u ostatních. Přesto existuje způsob, jak si trochu přilepšit a daně neplatit...

Příležitostný příjem nedaníte

Pokud vám nevezmou dítě do školky, a musíte s ním tak zůstat doma, zřejmě budete uvažovat o tom, jak si trochu přivydělat. V takovém případě se vyplatí mít jen příležitostný přivýdělek. Maminky například doma vyrábějí šperky, doplňky apod. a prodávají je na internetu. U takového výdělku pak nemusíte roční zisk do 20 000 korun danit. V ostatních případech platíte stejné odvody jako ostatní.

Rodičovský příspěvek

Ať už zvolíte jakoukoli ze tří časových variant rodičovského příspěvku, maximálně za celou dobu čerpání můžete dostat 220 tisíc korun. Zdá se to hodně, ale v průměru dostanete jen pár tisíc měsíčně. Od ledna navíc skončilo omezení pro ty, kdo chtějí čerpat rodičovský příspěvek a dávat přitom dítě do školky. Dříve to šlo jen na pět dnů v měsíci či čtyři hodiny denně u dítěte, které dosáhlo tří let, nyní se hranice snížila na dosažené dva roky věku dítěte a byl škrtnut časový limit.

Přečtěte si
ardaj
7. 4. 2012 • 08:32

FOR TINE,jste vůl

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.