Co dělat, když vám dítě nevezmou do školky: Místo školky »náhradní máma«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co dělat, když vám dítě nevezmou do školky: Místo školky »náhradní máma«!

Neodmítejte pomoc ostatních maminek, je to výhodnější než školka.
Neodmítejte pomoc ostatních maminek, je to výhodnější než školka. (Profimedia.cz)

Česká republika to novopečeným maminkám, které se chtějí vrátit do zaměstnání, opravdu moc neulehčuje. Státních školek totiž nepřibývá a při zápisech, které probíhají právě nyní, se do nich dostane zhruba jen každé páté dítě.

Co to znamená? Pro rodiče je skutečně složité vymyslet, kam se svojí ratolestí, a jak na tom navíc neprodělat kalhoty. Aha! ve spolupráci s Asociací provozovatelů soukromých a firemních školek ČR připravilo několik možností i s jejich klady a zápory.

1. Soukromá školka: 7000 až 20 000 Kč

Soukromé školky jsou lákadlem. Jazyková, či umělecká? Není problém! Problematická je ale cena – 7 až 20 tisíc Kč měsíčně. U státní školky se přitom obejdete s třetinou.

„Rodiče si ale předcházejí a upravují i to nejdůležitější: provozní dobu. Státní školky mají nešvar, že zavírají ve čtyři odpoledne. To je pro pracující rodiče problém,“ vysvětlil Aha! Martin Navrátil, místopředseda Asociace provozovatelů soukromých a firemních školek ČR.

Klady: snadnější dostupnost, intenzivní výuka jazyků, flexibilní provozní doba

Zápor: vysoká cena

2. Firemní školka: 1500 až 5000 Kč

Velké firmy, např. Akademie věd či většina bank, pro svoje zaměstnance otevírá takzvané firemní školky. Ty ve firemní budově provozují najatí profesionálové, poplatek je mezi 1500 a 5000 korunami měsíčně.

„Zbytek nákladů na péči o vaše dítě vám firma hradí jako zaměstnanecký benefit,“ řekl Aha! Navrátil. V Česku jich zatím funguje asi třicet. Maminky jsou celý den dítěti nablízku a nemusejí je po pracovní době nikde složitě vyzvedávat.

Klady: výhodná cena, zajištěné místo, praktické, rodič je dítěti nablízku

3. Paní na hlídání: 80 korun za hodinu

Děti potřebují další děti proto, aby se mohly učit a vnitřně růst. Proto by měla být paní na hlídání jednou z posledních možností. I cena je vysoká, průměrně 80 Kč za hodinu, měsíčně až 13 tisíc.

„Nejlepší je kontaktovat agentury. Zaručí, že je chůva pojištěná, že práci umí,“ řekl Aha! Navrátil. Pokud chůvu hledáte na vlastní pěst, není za hranou chtít výsledky rozboru krve a moči potvrzující, že nebere návykové látky. „Opatrnosti se meze nekladou,“ vysvětluje Navrátil.

Klady: dostupnost, časová flexibilita

Zápory: vysoká cena, riziko špatného výběru

Pomoc maminek: 3000 až 8000 Kč

Znáte jiné maminky na mateřské? Proč se s nimi nedomluvit, aby některá z nich ratolesti za finanční obnos pohlídala? Takové možnosti stále častěji využívají rodiny zejména ve městech. Péče »náhradní mámy« vyjde na 3 až 8 tisíc korun i s obědem. Maminky se navzájem hledají hlavně na internetu...

Když selžou všechny alternativy, každý z nás má tetičky a babičky, které se o děti přes den postarají, byť i za férový poplatek.

Klady: dostupnost, časová flexibilita, cena

Zápory: hledání na internetu

Máte také problém sehnat školku? Jak to řešíte? Napište nám na aha@ahaonline.cz nebo SMS na 725 92 92 92.

Autor:  vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.