Známé tváře, neznámé osudy - Miloslav Štibich (†63): Náhlá smrt po operaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Známé tváře, neznámé osudy - Miloslav Štibich (†63): Náhlá smrt po operaci!

MIloslav Štibich začínal u divadla jako rekvizitář, vypracoval se na výrazného filmového herce
MIloslav Štibich začínal u divadla jako rekvizitář, vypracoval se na výrazného filmového herce (Foto Miroslav Pokorný, ara)

Ty nejslavnější české filmy jsou zaplněny plejádou známých tváří, jejichž jména i osudy jsou však divákům zahaleny tajemstvím. Deník Aha! pátral po těch nejvýraznějších! A jen málokterá tvář se nám vryla do paměti tak, jako ta předsedy JZD Kaliny z filmu Vesničko má středisková. Kdo byl jeho představitel Miloslav Štibich (†63)? Proč zemřel relativně mladý a jaká byla jeho původní profese?

Štibich se poprvé před kamerou objevil až ve svých jednačtyřiceti letech, v roce 1971 ve filmu Lucie a zázraky. Do začátku osmdesátých let se míhal zhruba v jednom filmu ročně, až po roce 1980 se jeho filmová kariéra rozběhla naplno.

Rok před svou smrtí v roce 1992 stihl dokonce natočit dvanáct filmů! „Byl to úžasný, nedoceněný herec. Vždy mi už bude chybět, když obsazuji své současné filmy,“ říká o něm režisér Karel Smyczek. Herec Oldřich Vlach jen souhlasí. „Po Míšovi tady zeje díra...,“ dodává Vlach. Odkud se ale Štibich k filmu dostal?

Původně pracoval jako rekvizitář, později v letech 1960 až 1966 působil coby konferenciér v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. Poté nastoupil do Činoherního klubu, kde byl zpočátku inspicientem. Na jevišti stanul roku 1970.

„V Činoherním klubu hrál malé, občas i střední role. To je těžký obor. Musíte to doslova na pětníku vybalit. Oproti herci s velkým partem, který se může předvést v mnoha rovinách, intonacích, výrazech, na to máte strašně málo času,“ říká o Štibichovi Petr Nárožný s tím, že »Míša« vždy obstál. Před kameru mu prý pomohl jeho tehdejší kolega z »Činoheráku«, slavný režisér Jiří Menzel.

Ten také Štibichovi roličkami ve filmech Slavnosti sněženek či Vesničko má středisková zajistil nesmrtelnost. Ve »Vesničce« si s ním zahrál i Oldřich Vlach, jehož právě Štibich ve filmu neustále upozorňoval, aby nevracel vyškrtané zápalky zpět do krabičky. Jak na kolegovu náhlou smrt vzpomíná?

„Já jsem tehdy dělal seriál s Karlem Smyczkem, přivezli nás oba z exteriérů z jižních Čech, rozloučili jsme se a příští týden jsem se dozvěděl, že náhle zemřel. Byla to dost velká šupa!“ říká Vlach.

„Se mnou v té době točil, a když šel na operaci, prosil mě, abych ho dál neobsazoval, protože měl nějaké potíže,“ potvrzuje Smyczek. Podle dostupných informací se Miloslavu Štibichovi 22. července 1992 stala osudnou hepatitida, když se po operaci neprobral z narkózy.

Filmografie (výběr):

● Na samotě u lesa (1976) – předseda JZD

● Postřižiny (1980) – Bernádek

● Vrchní, prchni (1980) – personalista Bechyně

● Slavnosti sněženek (1983) – Jelínek

● Sestřičky (1983) – Fulínek

● S čerty nejsou žerty (1984) – dráb

● Vesničko má středisková (1985) – Kalina

● Sedm hladových (1987) – Ducháček

● Druhý dech (1988) – Stehno senior

● Hřbitov pro cizince (1991) – farmář

●  O zapomnětlivém černokněžníkovi (1991) – produkční

Možná nevíte...

Kdo by neznal znělku satirické České sody? Šťastný rolník si sundává čepici a zasněně hledí vstříc světlým zítřkům. Rozšířeným omylem je, že onoho rolníka hrál právě Štibich. Podoba tu sice je, ovšem ve skutečnosti si ve znělce zahrál fotograf Karel Meisner, kamarád režiséra Fero Feniče...



Přečtěte si
vanmir
5. 9. 2011 • 20:38

Ty neumíš číst nebo jsi tak tupej?

teufel
3. 9. 2011 • 13:50

V životě by mě nenapadlo,že ve znělce České sody je to on,ten chlapík vypadal dost jinak.

tyrkys
1. 9. 2011 • 20:52

byl fajn herec, toho jsem měla ve filmech ráda.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.