Ridiho letní recepty! 18. díl: Telecí špička nadívaná zeleninou!
Dnes má pro vás »Manu« recept na velmi luxusní jídlo. Plněné telecí se zeleninou můžete připravit třeba ve chvíli, kdy na zahradě nebo chalupě chcete pohostit okolo šesti lidí.
Potřebujete (na 4 – 6 porcí):
1 kg telecího masa, 250 g mletého telecího, 20 g sušených hříbků, 200 g hrášku, 4 lžíce sýru Grana padano, 2 vejce, 3 plátky pečiva, mléko, 4 mrkve, 4 cibule, 4 brambory, 2 dl bílého vína, 2 dl sherry, směs bylinek (šalvěj, rozmarýn, petržel, rukolu, bobkový list), olej extra virgin, sůl, pepř.
V míse smícháme mrkev nakrájenou nahrubo, nasekanou rukolu, nastrouhaný sýr, hrášek, vejce a mleté telecí. Houby namočíme do vody. Jakmile změknou, nakrájíme je a přidáme ke směsi. Pečivo namočíme v mléce, vymačkáme přebytečnou tekutinu a smícháme s ostatním. Zalijeme bílým vínem, osolíme, opepříme. Do telecího masa vyřízneme kapsu a naplníme ho směsí, poté ho dobře svážeme provázkem. Naplněné telecí orestujeme na pekáči s olivovým olejem spolu s cibulí a mrkví nakrájenou nahrubo a bramborami. Přidáme zbylé bylinky (šalvěj, bobkový list, rozmarýn a petrželku), osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a cherry. Jakmile se maso zatáhne, dáme pekáč do předehřáté trouby na 180° na půl hodiny, pak snížíme teplotu na 160° a pečeme další hodinu.
Připravit plněnou telecí špičku dá práci. Ale je to dobrota.
Zítra: Lilek s parmazánem