Vyhodil sebe i syna do vzduchu: Vnitřnosti létaly desítky metrů daleko... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vyhodil sebe i syna do vzduchu: Vnitřnosti létaly desítky metrů daleko...

Syn neměl šanci výbuch přežít... (Ilusrační foto)
Syn neměl šanci výbuch přežít... (Ilusrační foto) (Profimedia.cz)

Laxní kontrola často umožňovala zaměstnancům v socialistickém Československu nosit si z podniku suroviny a materiál domů. Vysokou cenu za krádeže zaplatil Mikuláš Č. (64).

Když si domů nosil řezník klobásy nebo zedník tvárnice, skončilo to obvykle jen soudem za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Mikuláš Č. však pracoval jako střelmistr a kradl výbušniny. Trhavinami napěchoval celou svou kůlnu a přístěnek u domu. V únoru 1974 otřásl obcí Kunerad nedaleko Žiliny mohutný výbuch...


V osudný den si Mikuláš Č. prohlížel nakradené výbušniny. Do kůlny přišel jeho syn Josef Č. (32) a také si vzal do ruky několik rozbušek. Náhle došlo k explozi, která se rychle přenesla na všechny výbušniny. Mikuláš Č. byl popálený na většině těla a přišel o pravou ruku. Jeho syn dopadl ještě hůř. Výbuch mu utrhl nejen obě končetiny, ale i rozmetal vnitřnosti desítky metrů daleko. Devastující poranění neměl šanci přežít. Exploze poranila ve tváři dokonce i jeho bratra, který byl v té době na zahradě. Při vyšetřování vyšlo najevo, že Mikuláš Č. si výbušniny domů nosil celé roky. Příčinou tragédie bylo nesprávné skladování. Povedený střelmistr skončil ve vězení. Největším trestem pro něj však bylo, že svým nepoctivým jednáním o jednoho syna přišel a druhého zmrzačil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.