Měla dítě s Romem, miminko utopila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Měla dítě s Romem, miminko utopila

Matka odvezla dítě do lesa a utopila ho v potoce. (Ilustrační foto)
Matka odvezla dítě do lesa a utopila ho v potoce. (Ilustrační foto) (Aha! – Jaroslav Benda)

Osmnáctiletá matka Lenka S. z Říčan u Prahy ohlásila v lednu 1968 únos svého čtyřměsíčního synka. Tvrdila, že kočárek s chlapečkem někdo odvezl, když nakupovala v lékárně. Ve skutečnosti však potomka utopila sama krkavčí matka.

Ztracené miminko okamžitě začaly hledat zástupy příslušníků Veřejné bezpečnosti, povoláni byli vojáci a dokonce vzlétl i vrtulník. Lenka S. i její matka naznačovaly, že chlapečka unesl jeho otec, Rom Emil C., který ho prý neúspěšně chtěl získat do své péče. Emil C. však měl na dobu únosu neprůstřelné alibi.

Detektivové navíc zjistili, že Lenka S. dítě původně nechtěla, těhotenství tajila a porodila doma. Celá rodina jí pak vyčítala, že »má děcko s cikánem«. Postupem času také začaly vycházet najevo rozpory ve výpovědi mladé matky. Několik svědků ji vidělo, jak kočár odváží ven z města. Lenka S. se nakonec přiznala, že miminko v lese hodila do potoka a utopila.

Vražedkyně prohlásila, že neviděla jiné východisko. Matka i sestry jí neustále předhazovaly, že má nemanželské, a navíc romské dítě, zároveň jí však bránily dát chlapečka k adopci nebo do péče jeho otce. Soudce částečně přihlédl k tomu, že dívka byla pod velkým tlakem, zároveň však prohlásil, že její povinností coby matky bylo dítě chránit a mohla vyhledat pomoc u státních úřadů. Rozsudek zněl osm let vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.