Český učeň odjel spáchat sebevraždu na Slovensko: Svázal si ruce a skočil do Váhu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Český učeň odjel spáchat sebevraždu na Slovensko: Svázal si ruce a skočil do Váhu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když řeka Váh vydala v květnu 1926 tělo utopeného muže s rukama svázanýma za zády, domnívali se četníci v Nitře, v tehdejším Československu, že před sebou mají oběť vraždy. Spekulovalo se dokonce o možném sexuálním motivu zločinu. Podezřelým se stal místní Rom, jehož viděli svědci nedaleko místa činu.

Utopený byl urostlý, dobře živený mladý muž. Na sobě měl tmavý oblek a v kapse vestičky použitou jízdenku. Kapsy kalhot četníci z místní stanice neprohledávali. Protože v té době odešel od krejčího pomocník František F., usoudili, že je to on. Jenže po čase vylovili rybáři z Váhu další mrtvolu a rodiče Františka F. ji bezpečně identifikovali jako svého syna. Mrtvý v tmavém obleku byl někdo jiný…

Případ záhadné mrtvoly převzali roku 1934 četníci z Nitry. Konečně prohledali kalhoty uložené mezi důkazy a našli součástky k výrobě rádia. V policejním věstníku objevili zmínku o pohřešovaném učni elektrotechniky Augustinovi V. z Čech. Mladík odešel jako každý den z učiliště, rodičům řekl, že jde do kina, ale ve skutečnosti vyrazil na několik hodin dlouhou cestu za smrtí.

Na Slovensku vystoupil, svázal si speciální smyčkou ruce za zády a skočil do Váhu. O tom, že neplánoval návrat, svědčilo i to, že všechny své peníze utratil za lístek na vlak a nic si nenechal na zpáteční cestu. Proč se rozhodl zemřít tak daleko od domova, zůstane navždy záhadou…

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.