Pyroman terorizoval vesnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pyroman terorizoval vesnici!

Pyromana oheň vzrušoval.
Pyromana oheň vzrušoval. (Ilustrační foto: ara)

Občané obce Horky na Českolipsku zažívali v roce 1968 skutečně »horké léto«. V červenci totiž buď ve vsi, nebo v její blízkosti hned třikrát hořelo.

Nebylo pochyb o tom, že všechny požáry někdo úmyslně založil. Nejdřív shořela stodola se sklizeným obilím, čímž vznikla škoda 36 tisíc tehdejších korun. Druhý požár, kdy hořela také stodola, si vyžádal 5000 korun. Na svátek svaté Anny pak vzplál seník... Naštěstí nikdo nezemřel, ani nebyl zraněn. Severočeští kriminalisté si nad nebezpečnou žhářskou sérií dlouho lámali hlavy, sledovali několik vyšetřovacích verzí, ale žádnou stopu vedoucí k pachateli nenašli.

Vpád okupačních vojsk z 21. srpna jejich práci nepřerušil. Když pominul první šok z obsazení republiky, detektivové se vrátili k pátrání po neznámém žháři. Mravenčím úsilím ho nakonec přece jen našli. K všeobecnému překvapení byl pachatelem sotva zletilý místní mladíček (18). Zemědělský dělník, kterého původně nikdo z vesničanů nepodezíral. Když ho kriminalisté konečně zatkli, ukázalo se, že dopadli nebezpečného pyromana, jehož oheň vzrušoval. Skončil na lavici obžalovaných u českolipského okresního soudu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.