Obrovská radost v zoo ve Dvoře Králové: Máma Nina tygříky neodkopla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Obrovská radost v zoo ve Dvoře Králové: Máma Nina tygříky neodkopla!

Zooložka Z. Jeřábková (vpravo) a ošetřovatelka J. Hoffmanová se svými svěřenci.
Zooložka Z. Jeřábková (vpravo) a ošetřovatelka J. Hoffmanová se svými svěřenci. (pro Aha! – Dana Holečková, zoo Dvůr Králové)

Narozením dvou krásných a roztomilých mláďátek vzácného tygra ussurisjkého se může pyšnit zoo ve Dvoře Králové. Tygři ussurijští přitom patří mezi kriticky ohrožené druhy, příchod každého dalšího mláděte na svět je tak velkou událostí. „Mláďatům je teprve měsíc. Zatím se mají čile k světu a pomalu se seznamují s okolím,“ prozradila nám mluvčí zoo ve Dvoře Králové Jana Myslivečková.

Matkou obou mláďat je desetiletá samice Nina, která ve Dvoře Králové rodila už počtvrté. Jenže dříve měla s výchovou svých potomků velké problémy a žádná mláďata se jí nepodařilo odchovat. Z toho důvodu koťata vyrůstala v náhradní péči ošetřovatelů.

Tímto způsobem bylo úspěšně odchováno pět jejích potomků. Ošetřovatelé proto měli hodně napjaté nervy, zda se situace nebude opakovat. Nová mláďata, která zatím čekají na svá jména, se ale mohou radovat. Nina roli pilné matky tentokrát plní na sto procent. „Nina se od prvního momentu o malé tygříky vzorně stará, čistí je a krmí,“ potvrdila mluvčí Jana Myslivečková.

Stará láska nerezaví

Samice Nina zabřezla se samcem Skipem, který se narodil v zoo ve Dvoře Králové už v roce 1996. O tři roky později byl ale Skip převezen do jiné zoo. V loňském roce pak musel být ze zdravotních důvodů utracen jeho otec, populární tygr Semjon, a tak se Skip vrátil zpátky do Dvora Králové. Od prvního seznámení s Ninou o sebe oba tygři jevili veliký zájem a na podzim se opakovaně pářili.

Největší zajímavosti o tygrech ussurijských

  • Hmotnost: 100 až 300 kg, délka těla: 200 až 280 cm, délka ocasu: 40 až 50 cm, výška v kohoutku: 1,10 až 1,25 m. Největší v zajetí chovaný tygr byl dlouhý 3,7 m a vážil přes 423 kg.
  • Rádi plavou a zdolají široké řeky nebo mořské úžiny.
  • V zajetí jich v současnosti žije více než ve volné přírodě. V zoologických zahradách na celém světě je chováno přes 1000 tygrů, kteří se poměrně dobře množí.
  • V oblasti, kde v přírodě žijí, po většinu roku leží sníh. Tygři jsou proto přizpůsobeni chladnému podnebí, i jejich tlapy jsou větší než u ostatních tygrů a slouží jim jako sněžnice při pohybu ve sněhu.
  • Troufnou si i na medvěda! Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.