Zemřel Valtr Komárek (†82), jeden z hlavních aktérů listopadu 1989 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel Valtr Komárek (†82), jeden z hlavních aktérů listopadu 1989

Valtr Komářek
Valtr Komářek (Aha! - Martin Hurda)

Valtr Komárek, dvaaosmdesátiletý čestný předseda ČSSD a jeden z hlavních aktérů listopadu 1989 podlehl dlouhodobé nemoci. Kvůli ní byl zhruba od začátku května v nemocnici Na Homolce. O úmrtí informoval server iDnes.cz s odvoláním na jeho syna Martina Komárka.

Ještě v úterý Komárkův asistent Ivo Gottwald ČTK řekl, že prognóza lékařů je příznivá. Komárek podle něj měl nemocnici v řádu týdnů opustit. Známý ekonom měl delší dobu zdravotní potíže se srdcem, zmínil se o nich i na letošním sjezdu ČSSD v Ostravě, kde vystoupil a spolustraníkům řekl, že nedávno absolvoval operaci.

V nemocnici se s Komárkem v minulém týdnu stihl setkat i jeho přítel - prezident Miloš Zeman. O návštěvě svého čestného předsedy uvažovali i přední představitelé sociálních demokratů, ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu Komárka to již nebylo možné.

Valtr Komárek se narodil 10. srpna 1930 v Hodoníně. Jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám podobnému osudu unikl jen o vlásek, když byl jako opuštěné židovské dítě vychován cizími lidmi. Po prožitých válečných útrapách vstoupil do komunistické strany, v níž zůstal až do ledna 1990.

Profesně autor desítek odborných knih a statí, který v 60. letech radil na Kubě Ernestovi Che Guevarovi, dlouhá léta působil ve Výzkumném ústavu plánování a řízení, v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd (ČSAV) a v Prognostickém ústavu, po revoluci mimořádně populární instituci, která se stala personální zásobárnu prvních polistopadových vlád. Vzešli z ní například Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Karel Dyba či Tomáš Ježek.
 
Komárka samotného také porevoluční vlna krátce vynesla do nejvyšších pater politiky. Oblíbený ekonom se stal místopředsedou první nekomunistické vlády Mariána Čalfy, která zemi dovedla ke svobodným volbám v červnu 1990. Kvůli názorovým neshodám ohledně ekonomické reformy se svými někdejšími kolegy se však muž, o němž se hovořilo jako o jednom z možných kandidátů na prezidenta, rozhodl k návratu do Prognostického ústavu.

Politiku ale Komárek, otec dvou novinářů Martina a Michala, zcela neopustil. Poslancem bývalého Federálního shromáždění byl až do konce roku 1992, do voleb v roce 1992 už šel jako lídr sociální demokracie, kam vstoupil o rok dříve. Za sociální demokraty, jejichž čestným předsedou se stal v roce 2011, také před deseti lety neúspěšně kandidoval do Senátu.

Přečtěte si
rockyshowman
11. 6. 2013 • 21:01

Asi máte krátkou paměť, ale tak to bylo. Stál vedle Havla v jednom krajském městě a sliboval a sliboval, ani se nezarděl. Takový to byl sliborevolucionář!

gordon
16. 5. 2013 • 20:53

britva
16. 5. 2013 • 20:50

komunista a žid

jity
16. 5. 2013 • 15:52

Že by Komárek sliboval každému zahrádku? Králíkárny pomlouval Vašek, ale o Komárkovi to nevím. Slibovali toho více, dělnické auto za pár korun atd.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.