Unikátní fotografie: Jak se bourala železná opona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikátní fotografie: Jak se bourala železná opona!

Výstava je koncipována chronologicky, končí prezidentskou inaugurací Václava Havla.
Výstava je koncipována chronologicky, končí prezidentskou inaugurací Václava Havla. (Foto Aha! – Martin Přibyl )

Studentská demonstrace na Národní třídě, generální stávka v Československu, ale také bourání Berlínské zdi či protesty v Polsku. To jsou události roku 1989, které připomíná nová výstava na Pražském hradě zvaná 1989: Pád železné opony.

Výstavu symbolicky otevírá trabant přeskakující Berlínskou zeď. V Královském letohrádku na Pražském hradě jsou pak vystaveny fotografie zachycující klíčové okamžiky od násilně potlačené studentské demonstrace 17. listopadu 1989 do zvolení Václava Havla (†75) prezidentem 29. prosince 1989.

Dokumnet i kvalita
„Výstavu jsme připravovali rok. Vybírali jsme fotografie tak, aby měly kvalitu nejen dokumentární, ale i fotografickou. Objevili jsme také nepříliš známé fotografie z regionů,“ řekl Aha! fotograf Jaroslav Kučera, jeden z kurátorů výstavy. Na terasách a v zahradě Belvederu návštěvníci mohou vidět další snímky, například z Palachova týdne či útěk východních Němců přes Prahu na Západ v září 1989.

Samet a krev

V zahradě jsou pak snímky z dalších zemí, protesty v Polsku, pád Berlínské zdi či události z Bulharska a Rumunska. „Rok 1989 byl velmi hektický a emocionální. My pamětníci jsme se tehdy ani moc nedívali, co se děje v zemích kolem nás. A najednou zde fotografie, jako očitý svědek, vypráví neskutečná dramata. Rok 1989 končil sametovou revolucí v Československu a krvavou revolucí v Rumunsku,“ popsala Daniela Mrázková, která zajišťovala zahraniční část výstavy. Tu je možné zdarma navštívit od zítřka až do listopadu.

Měnili totalitní hesla
Chronologická část výstavy je doplněna o záběry různých lidových narážek a plakátů, které se v roce 1989 vyrojily jako houby po dešti. „Jak je v Čechách dobrým zvykem, vznikla tehdy taková lidová tvořivost, různé humorné parafráze totalitních hesel,“ uvedl jeden z kurátorů výstavy Dušan Veselý.

Generální stávka
Jedním z klíčových okamžiků sametové revoluce byla generální stávka. Když se do ní zapojili i dělníci, bylo jasné, že komunisté přišli o jeden z hlavních pilířů moci.

Čeští i světoví fotografové
Vystavené snímky pořídili známí čeští a slovenští fotografové, jako jsou Jindřich Šreit, Pavel Štecha, Viktor Kolář, Jan Šilpoch, Jaroslav Kučera, Herbert Slavík či Karol Kállay. Záběry ze zahraničí vytvořili například András Bankuti, Péter Korniss, Tamás Szigeti, Cvetan Tomcev, Krzysztof Miller či Chris Niedenthal.

Víte, že…
… výstavu doprovodí hned dva katalogy? Kratší mezinárodní je věnován událostem celého zlomového roku, delší česko-slovenský je věnován tzv. Sametové revoluci od 17. listopadu do konce r. 1989.

Kdy: 30. května až 30. listopadu
Kde: Královský letohrádek na Pražském hradě
Za kolik: Zdarma



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.