Rádce Aha! Jak naučit děti a vnoučata spořit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! Jak naučit děti a vnoučata spořit

Jak děti naučit hospodařit s penězi? Nejdříve jim pořiďte pokladničku.
Jak děti naučit hospodařit s penězi? Nejdříve jim pořiďte pokladničku. (Profimedia)

Neznalost zacházení s penězi může s vašich potomků udělat bezhlavě utrácející, nebo chronické dlužníky. Jak z toho ven? Finanční výchovou, se kterou je nejlepší začít hned odmala. Počítejte ale s tím, že každá věková skupina dětí potřebuje trochu jiný přístup. 

Mrňatům stačí prasátko

S výchovou k finanční gramotnosti můžete začít už ve školce. Není potřeba nic náročného – stačí s dítětem o penězích mluvit a pořídit mu spořicí prasátko, kam si může ukládat drobné.

Kapesné od 1. třídy

S kapesným je ideální začít v první třídě základní školy, kdy už dítě umí trochu počítat. „Kapesné nemusí být nijak velké, zpočátku stačí i pár desítek korun. Je ale třeba dávat jej dítěti pravidelně, aby získalo reálnou představu o hodnotě peněz,“ říká Radka Černá ze Sberbank.

Na druhém stupni i povinnosti

Zatímco malým školákům slouží kapesné hlavně k nákupu sladkostí a drobných hraček, na druhém stupni základní školy už z něj děti můžou platit například obědy nebo dopravu. Ale pozor! Samozřejmě musíte zvednout výši kapesného úměrně tomu, co si z něj má váš potomek platit.

Středoškolákům založte účet

Středoškoláci už by se měli ve světě financí orientovat. Můžete tedy přejít od reálných peněz k virtuálním a založit potomkovi vlastní účet. Nechte si k němu ale dispoziční práva. „Rodiče by měli mít přehled o tom, co jejich děti dělají, jak na tom jsou s penězi – tak, aby měli možnost o tom s nimi mluvit,“ říká Stáňa Křížová, lektorka finanční gramotnosti.

 5 důležitých rad o kapesném

1. Domluvte se na jeho výši

Jakmile se rozhodnete dávat dítěti kapesné, promluvte si o výši částky i výplatním intervalu (např. týdně nebo měsíčně). Řiďte se stářím dítěte i svými finančními možnostmi.

2. Jen drobné nestačí

Chcete potomka odbýt? Chyba! Když už se pro kapesné rozhodnete, mělo by být pro dítě motivující. Podle průzkumů se nejnižší kapesné pohybuje (u nejmenších školáků) od 100 do 150 korun.

3. Dbejte na důslednost

Domluvili jste si pravidla? Tak buďte důslední! Pokud potomek utratil peníze předčasně, nenechte se přemluvit a žádnou mimořádnou »výplatu« mu nedávejte. Jinak se zodpovědnosti nenaučí.

4. Nevydírejte jím

Když už se jednou na kapesném domluvíte, tak ho nepoužívejte ani jako cukr, ani jako bič. Netrestejte tak např. potomka za špatné známky tím, že mu kapesné odepřete.

5. Repektujte rozhodnutí

„Rodiče by neměli nijak zasahovat do toho, co si dítě za kapesné smí koupit. Součástí výchovy by ale měly být diskuse i o tom, na co si děti šetří, za co chtějí utrácet,“ upozorňuje lektorka Křížová.

Rada odborníka: Mluvte s dětmi na rovinu

Nezapomínejte s dětmi o penězích mluvit a vysvětlovat, odkud se berou i co kolik stojí. „Chcete-li, aby si vaši potomci již od dětství postupně osvojovali principy zacházení s penězi, mluvte s nimi otevřeně a na rovinu,“ radí Stáňa Křížová, lektorka finanční gramotnosti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.