Rozloučení s knězem Josefem Pelcem (†46): Kamarádi nad rakví popsali: Snad si chtěl odskočit...zřítil se do 60 metrů hluboké rokle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rozloučení s knězem Josefem Pelcem (†46): Kamarádi nad rakví popsali: Snad si chtěl odskočit...zřítil se do 60 metrů hluboké rokle

Kněz Josef Pelc.
Kněz Josef Pelc. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv farnosti)

Věřící těšil kněz Josef Pelc (†46) v nesnázích, dodával jim sílu, loučil se s jejich nejbližšími. O víkendu se farníci loučili s ním. Jeho životní pouť ukončila tragická nehoda. Osudným se mu stalo kempování, zřítil se o rokle.

Takový pohřeb Uherský Brod dlouho nezažil. Poslední sbohem přijelo páterovi dát okolo stovky kněží včetně tří biskupů. Hlavním celebrantem byl arcibiskup olomoucký Jan Graubner.Zpráva o smrti oblíbeného kněze přišla uplynulé úterý. Rád jezdil s přáteli kempovat. Tentokrát chtěli spát pod širákem nad údolím řeky Oslavy u obce Sedlec na Třebíčsku. V blízkosti vyhlídky a altánu Gloriet. „Seděli jsme večer všichni a povídali si, když se vzdálil. Snad si chtěl odskočit, snad natáhnout bolavá záda. Když se dlouho nevracel, šli jsme ho hledat,“ promluvil v kostele jeho nejbližší kamarád kněz Petr Karas z Dolních Bojanovic. Kamarádi ho hledali celou noc. Ráno se obrátili na policii.

„Před polednem jsem ho našel já. Byl v nepřístupném terénu. Smrt nastala podle lékaře v jediném okamžiku. Byl jsem rád, že jsem se u něj mohl pomodlit,“ řekl. Páter Josef zřejmě ve tmě nešťastně uklouzl a zřítil se do strže o hloubce asi 60 metrů. Pro tělo museli vyprostit hasiči-lezci s pomocí vrtulníku.

Mistr rychlých odchodů

„Byl to mistr rychlých odchodů. Na akcích se nezdržoval dlouho, vždy pospíchal zpět, měl pořád co řešit. Ale netušil jsem, že tak rychle odejde z toho světa. Opakoval s láskou – nebudeme se programovat negativně. Na nic si nehrál. Osobitým humorem a pohostinností udělal vždy domáckou atmosféru,“ vyjádřil své pocity kněz Pavel Macura.


Ministranti nezapomněli

Z Lipníku nad Bečvou, kde dříve páter Josef působil, mu přijeli dát poslední sbohem ministranti Jeník Trpák (21) a Jakub Aseem (23). „Byl skvělý. Jezdil s námi na tábory. Dokázal vymyslet takové programy, aby zaujaly a sjednotily malé děti i větší. Hrál na kytaru,“ vzpomínali.


Pouť Josefa Pelce

Pocházel ze Vsetína. Vystudoval bohosloveckou fakultu v Olomouci. Ve 3. ročníku odjel do Texasu v USA, kde jako dobrovolník pracoval v katolické škole. Po návratu studoval i teologii a dělal novináře. V roce 1996 byl vysvěcen na jáhna a působil v Přerově, poté v Holešově, ve Velkých Opatovicích, Lipníku nad Bečvou a nyní osmý rok v Uherském Brodě. Jezdil na skutru, cestoval, miloval výtvarné umění a zajímal se o dějiny 2. světové války.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.