V botách mumie zdolal Alpy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V botách mumie zdolal Alpy!

Vášek Pátek je jediná soukromá osoba, která vzácné boty vlastní.
Vášek Pátek je jediná soukromá osoba, která vzácné boty vlastní. (Foto Aha! – Slávka Červená a archiv Václava Pátka)

V botách z lýčí a naboso zdolal zlínský horolezec Václav Pátek (66) Alpy i Kilimandžáro! A nedávno v nich došel až pod Everest! Na nohou měl repliku obuvi, kterou před 5300 lety nosil pastevec Ötzi, jehož mumie byla nalezena v horách.

Ledem zakonzervované tělo Ötziho, včetně jeho výstroje, bylo nalezeno na rozhraní Rakouska a Itálie v roce 1991. Na výzkumu jeho obuvi se podílel světový obuvnický expert Petr Hlaváček (†64) ze zlínské univerzity. S kolegy vytvořili přesné repliky z medvědí kůže, jelenice, teletiny a lýčí.


Seno místo ponožek
Ötzi má na místě nálezu, ve výšce 3279 metrů, pomník. Právě tam se několik nadšenců včetně Hlaváčka a Pátka vydalo boty v roce 2001 otestovat. „Vycpal jsem je senem a jediný v nich šel naboso a bez problémů. I když bylo hodně sněhu a mráz minus dvacet stupňů. Podešev sice zvlhla, ale chlad jsem necítil,“ vzpomínal pro Aha! Pátek.


Ach, ta podešev
V primitivních botách vyrazil v roce 2008 i na Kilimandžáro (5895 m). „Tentokrát bylo již seno přeschlé a ostré, tak jsem si nazul ponožky. Mráz byl rovněž okolo -20 ˚C. Na vrcholu mně omrzaly ruce, ale nohy byly v pohodě,“ komentoval výstup a sestup. „Bohužel na ostrých lávových kamenech jsem hodně prodřel podešve,“ konstatoval.

A teď na »krtinec«
Obuv nedávno provětral až v Nepálu. „Byl to měsíční výlet. V těchto botách jsem ale absolvoval jen výstup na Kala Pathar (5630 m), vyhlídkový »kopec« pod Everestem. Přálo nám počasí, měli jsme krásné výhledy,“ přiblížil. Zcela tam ale prodřel pravou podešev. „Musím ji opravit. A další plány? Travers přes Matterhorn. Je to takový »krtinec«, ale nejkrásnější kopec v Evropě,“ smál se.

Kdo byl Ötzi
Podle odborníků pastevec (stáří kolem 45, váha 50 kg, výška 165 cm), kterého někdo sledoval a zabil. Šípem ho trefil do zad. Vrah mu ale nechal veškeré cennosti. Měl u sebe křesací kámen, dýku s pazourkovou čepelí a dvoumetrový nedokončený luk. Taky toulec ze srnčí kůže se 14 šípy. Jde o nejstarší mumii evropského člověka z doby měděné.

Z čeho měl »pohorky«
Podešev byla z medvědí kůže. Mřížka – kostra obuvi, utkaná z lýčí a vycpaná senem. Svrškovou část tvořila jelenice a vše dohromady spojoval řemínek z teletiny. Repliky bot jsou v muzeu v italském Bolzanu, kde je k vidění i Ötzi, dále v obuvnickém muzeum v kanadském Torontu a samozřejmě ve Zlíně.

Pátkovy »skalpy«
Dříve výrobce lezecké obuvi byl od roku 1985 účastníkem 15 expedic ve světových velehorách. Zdolal Andy ( Acongagua 6962m) , Himálaj – (rok 2000 – Cho Oyu 8188m), Karakoram (Gasherbrum I 8068).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.