Mami, všechno nejlepší! Den matek: Sladký svátek s dlouhou tradicí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mami, všechno nejlepší! Den matek: Sladký svátek s dlouhou tradicí

Nezapomeňte na maminku!
Nezapomeňte na maminku! (Zdroj receptyschuti.cz, Hame)

Nevěřte maminkám. Minimálně jim nevěřte, že nechtějí nic slavit. Vzpomeňte si jen, kolikrát vám lhaly, když tvrdily, že váš obrázek je ten nejkrásnější. Projednou je tedy prokoukněte a na zítřek jim oslavu nachystejte. Třeba sladkou a s kapkou alkoholu.

Překvapte je:


  • Čokoládové cookies s višňovou náplní

Potřebujete: 125 g hladké mouky, 140 g třtinového cukru, 50 g másla, 20 g kvalitního kakaa, 50 g kvalitní čokolády, ¼ lžičky jedlé sody, 1 vejce, špetku soli, několik kapek vanilkového extraktu, višňový džem

Postup: Ve vodní lázni si rozpustíme máslo, cukr, kakao a čokoládu. Po rozpuštění přidáme vejce a vanilkový extrakt. V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou a solí. Nakonec do čokoládové směsi postupně přimícháváme sypkou směs. Těsto na sušenky necháme 30 minut chladit v lednici.

Z těsta tvarujeme kuličky, do kterých palcem uděláme otvor, který vyplníme malým množstvím višňového džemu a kouskem těsta otvor uzavřeme. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 8 –﷯ 10 minut.

Čokoládové cookies s višňovou náplní

  • Holčičí gin s tonikem

Gin s tonikem je samozřejmě dobré pití, ale k﷯e Dni matek se tak docela nehodí. Jiné je, když použijete růžový gin, který chutná po jahodách, malinách a červeném rybízu.
Gordon’s Pink & Tonic

Potřebujete: 40 ml Gordon’s Pink, 150 ml toniku, led, čerstvé jahody na ozdobu

Postup: Sklenici na víno naplňte ledem a přilijte gin, pak tonik. Nápoj jemně promíchejte a podávejte s čerstvými jahodami.

Holčičí gin s tonikem

Už staří Římané...

Uctívání mateřství má dlouhou tradici. Staří Řekové pořádali slavnosti na počest bohyně Kybelé, podobně staří Římané uctívali Hilarii. Kult mateřství, Madonny s malým Ježíškem, je pevně ukotven v křesťanství, v některých zemích se oslavovala Mateřská neděle. Připadala na postní období před Velikonocemi, chasa a služenictvo tehdy dostávali den volna, aby mohli navštívit svoje matky. 

Na počest pacifistky

Svátek matek, tak jak jej známe dnes, je mnohem novější záležitostí. Stojí za ním Američanka Anna Jarvis. Ta jím chtěla připomenout svoji matku Ann Marii, která byla pacifistkou a během americké občanské války pečovala o zraněné vojáky z obou znepřátelených stran. Navíc zasvětila život boji za veřejné zdraví a proti dětské úmrtnosti. Členky a členové jejích Mothers Day Work Clubs poskytovali léky chudým, starali se o nemocné a pečovali o pacienty s tuberkulózou.

A co bude příště? Den tchyní?

Když v roce 1905 Ann Marie zemřela, zahájila její dcera kampaň na uznání Dne matek jako oficiálního svátku ve Spojených státech. Ze začátku se setkala spíš s posměchem: zákonodárci její návrh odmítli s tím, že zanedlouho budou muset slavit i Den tchy﷯ní. Anna ale nepolevila a v roce 1914 prezident Wilson podepsal deklaraci, která ustavovala Den matek oficiálním svátkem, připadající na druhou neděli v květnu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.