Unikátní operace: Haně ukousl prst pitbul. Prostředníček z nohy má teď na ruce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikátní operace: Haně ukousl prst pitbul. Prostředníček z nohy má teď na ruce

Hana Koloušková má opět důvod k úsměvu. Vše nasvědčuje tomu, že bude mít plně funkční ruku.
Hana Koloušková má opět důvod k úsměvu. Vše nasvědčuje tomu, že bude mít plně funkční ruku. (Foto Pavel Ryšlink a FN Olomouc)

Prst z nohy přišili Haně Kolouškové (54) místo prostředníčku pravé ruky, který jí ukousl pes, plastičtí chirurgové olomoucké fakultní nemocnice. Díky unikátní operaci se bude moci už v červnu vrátit do práce.

Hana Koloušková z Olomouce, která shodou okolností pracuje jako sestra na chirurgii olomoucké nemocnice, venčila v březnu svého psa Ronyho. V jednu chvíli je napadl volně pobíhající pitbul bez náhubku. Žena bránila svého mazlíčka. Pitbul tak zaútočil na ni a ukousl a sežral jí prostředníček pravé ruky.

Pahýl, nebo prst

Na urgentním příjmu v nemocnici pak stála před těžkým rozhodnutím. „Dali mi vybrat ze dvou možností. Kdybych se smířila s pahýlem prstu, do týdne bych mohla být zpět v práci. Druhou možností byl akutní přenos prstu z nohy na ruku, přičemž ale nikdy není dopředu jisté, jestli se prst uchytí a bude funkční,“ popsala. Vybrali si riskantní variantu, protože bez funkčního prstu by nemohla vykonávat práci chirurgické sestry. „Jsem pravák a věděla jsem, že ten prst potřebuji. Zejména když mám pacientům zavést kanylu nebo píchnout nitrožilní injekci,“ vysvětlila.

11 hodin na sále

Během jedenáctihodinové operace sedmičlenný lékařský tým přenesl prostředníček její nohy na zbytky prstu na ruce. Při hojení ale nastaly komplikace a lékaři museli Hanu operovat ještě třikrát. „Když mě vezli ke třetí revizi na sál, chtěla jsem, aby už ten prst dali pryč. Pan primář Zálešák byl ale tvrdohlavý. Vyplatilo se to a prst mi zachránil. Jsem za to vděčná,“ konstatovala šťastná pacientka a dodala: „Sáhla jsem si na psychické dno, ale povedlo se to a já jsem ráda, že jsem se takto rozhodla.“

Rarita ve světovém měřítku

Přenosy prstů či kloubů z nohy na ruku se na špičkových pracovištích občas dělají. Olomoucká operace však patří k unikátním výkonům nejen v českém, ale i celosvětovém měřítku. „Unikum je v tom, že šlo o akutní přenos. To přitom byla jediná možnost, jak zajistit co nejlepší výsledek operace po stránce budoucí funkčnosti,“ uvedl plastický chirurg a primář oddělení olomoucké fakultní nemocnice Bohumil Zálešák a dodal, že funkce ruky Hany Kolouškové by se mohla obnovit až z 90 procent.



Přečtěte si
tenerife
25. 4. 2018 • 12:48

Skvělí lékaři, paní Haně přeji, ať se brzy uzdraví a je bez následků, doufám, že majitele psa zajistili....manželovi se něco podobného stalo před rokem, akita inu napadla našeho jacka russella,manžel ji bránil, naštěstí o palec nepřišel, akita byla také bez náhubku a navolno,ty krvavé stopy jsou na chodníku dodnes. Majitelka psa se zachovala čestně a manžela ošetřila.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.