Putin počtvrté prezidentem: Odborníci o jeho budoucnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Putin počtvrté prezidentem: Odborníci o jeho budoucnosti

Gérard Depardieu
Gérard Depardieu (Foto ČTK, Reuters, ara)

Žádné překvapení se nekonalo, Vladimir Putin (65) obhájil prezidentské křeslo. Dalo by se říci, že si ho vybojoval – ale ne v politické aréně proti soupeřům, ti byli bezvýznamní, nýbrž doslova. Základem Putinovy popularity je armáda a její nasazení v Sýrii či na Ukrajině.

Je to náhoda, že se volby uskutečnily zrovna na čtvrté výročí okupace ukrajinského Krymu? V letech 2012 a 2008 Rusové prezidenta volili už první březnovou neděli, ale teď se – zvláštní zákonnou úpravou – přesunuly na pozdější termín. Putin tak mohl přidat ke kampani jeden z úspěchů minulého období.


Rakety pro mír
Dva týdny před volbami zase Putin prezentoval supermoderní novinky pro armádu, mimo jiné nový typ mezikontinentální střely, na kterou je raketová obrana krátká. Atomovku tak může poslat kamkoli na světě. „Rostoucí vojenská síla Ruska je garancí míru na naší planetě,“ pronesl k národu i světu politik, který tajně posílá vojáky bez uniforem do spletitých konfliktů na Ukrajině i v Sýrii.

Přešlapy a podvody

Čtvrtý mandát vyhrál Putin podle očekávání s velkým náskokem, hned v prvním kole se ziskem 76,67 % hlasů. Podle pozorovatelů ovšem nebyly volby úplně čisté. Ve volebních místnostech například byly nainstalovány kamery, aby kontrolovaly komise, mnohdy ale nefungovaly správně – někde mířily jinam, jinde jim výhled blokovaly třeba balónky. Jinde ovšem zafungovaly:
Nepřípustné bylo i lákání k volbám třeba výměnou za slevy v obchodech či jídlo zdarma, podobně jako svážení voličů autobusy. V takových případech totiž hrozí podezření »koho chleba jíš, toho píseň zpívej«.

Věčný vůdce?

Prozatímním prezidentem Ruské federace se Putin stal roku 1999, vystřídal Borise Jelcina. Roku 2000 byl zvolen poprvé, 2004 obhájil. Poté mu ústava pokračovat nedovolila, a tak se na roky 2008 – 2012 nechal zvolit premiérem, do čela země nastrčil svého kamaráda Dmitrije Medveděva (52, následně byl premiérem). Roku 2012 se směl vrátit, navíc nechal ústavně prodloužit mandát na šest let. Roku 2024 by měl skončit. Když se ho novináři ptali, zda tak učiní, odvětil s úsměvem: „To vypadá trochu směšně, myslíte, že tu budu sedět do stovky?“

Výsledky voleb

Vladimir Putin 76,67 %
Pavel Grudinin 11,8 %
Vladimir Žirinovskij 5,6 %
Xenija Sobčaková 1,6 %
Účast 67,4 %

Pozorovatelé: Byly nefér
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) poslala na misi na 1500 mezinárodních pozorovatelů; pochválili profesionální a efektivní práci, ale jinak kritizovali řadu věcí:

-úpravy desítek zákonů od roku 2012 omezily politická práva a svobody
-zatčena řada aktivistů kritizujících volby
-prezident nevedl kampaň, nechodil do debat, přesto na obrazovkách dominoval
-omezená svoboda soukromých médií, tlak na autocenzuru
-místy nepřípustný tlak na volební účast

U urny i Depardieu
Na ruském velvyslanectví v Paříži odvolil i Gérard Depardieu (69). Francouzský herec, který má od roku 2013 i ruské občanství a s Putinem jej pojí přátelství, se u urny nechal vyfotit, žádost o rozhovor ale rázně odmítl. „Pan Depardieu nemá rád, když ho někdo ruší při výkonu povinnosti ruského občana,“ glosoval to novinář Lucas Léger z francouzské redakce ruské televize RT, který se o interview s hercem pokusil.

Nejdéle sloužící vůdci Ruska*

Josif Vissarionovič Stalin 10636
Vladimir Putin 6605
Leonid Iljič Brežněv 6601
Nikita Sergejevič Chruščov 3536
Boris Jelcin 3096
Michail Sergejevič Gorbačov 2480
Dmitrij Medveděv 1461
Georgij Maxmilianovič Malenkov 705
Jurij Vladimirovič Andropov 454
Konstantin Ustinovič Černěnko 391
Vladimir Iljič Lenin 387
*podle počtu dní v úřadu k dnešnímu dni/ke konci příštího mandátu

Věštkyně Baba Vanga: Rusko bude vládnou světu
Říkají jí balkánský Nostradamus, protože předpověděla mj. teroristické útoky 11. září 2001, smrt princezny Diany (†36) či vznik Islámského státu. Věštkyně Baba Vanga (†85) vyřkla v roce 1979 prorocká slova i o Rusku a zmínila i jistého Vladimira... „Všechno roztaje jako z ledu, jen jedno zůstane nedotčené: Vladimirova sláva, sláva Ruska. Příliš mnoho bude obětováno. Nikdo nezastaví Rusko, všichni se mu odklidí z cesty. Rusko bude vládnout světu.“ Tak uvidíme, zda se Vanga trefila i v tomto případě.

Politolog: Putin je v zásadě neúspěšný politik
Volby nebyly svobodné, stejně jako celá země, řekl pro Aha! Jan Šír, politolog a specialista na Rusko z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy.

*OBSE odsoudila nesvobodné prostředí, píše se o spoustě nesrovnalostí. Není to jen přehnaná kritika ze Západu?

„Zprávy jsou kritické pořád, byly doby, kdy tam OBSE vůbec nejezdila, neboť to nemělo smysl. Za celých 18 let, co je Putin u moci, neodpovídaly mezinárodním standardům žádné prezidentské nebo parlamentní volby.“

*Nicméně, Putin by vyhrál i v legitimních volbách, ne?

„O tom mám pochybnosti. Celý státní aparát vlastně pracuje pro jednoho kandidáta. K tomu patří i donucovací prostředky typu, že šéf velkého státního podniku nažene zaměstnance k volbám, jinak jim sebere prémie. A stát v Rusku kontroluje velkou část ekonomiky. To se nedá nijak podchytit, není to falšování výsledků, ale ovlivňuje je to.“

*Proč Putin klade velký důraz na vojenství a dost silově se vymezuje vůči Západu?

„On už nemá moc co nabídnout, jinak je v zásadě neúspěšný politik. Ekonomicky se země nerozvíjí, technologicky zaostává za vyspělejšími státy. Tak začal sbírat legitimitu na zahraničněpolitických úspěších. A na to v Rusku slyší – když rozšíříte území, získáte popularitu.“

*Putin se teď vysmál otázce, zda bude prezidentem i popáté. Věříte mu?

„Myslím si, že mnoha lidem to vtipné nepřišlo. Osobně myslím, že po tom všem, co je s jeho působením ve veřejném životě v Rusku a ve světě spojeno, nemůže v klidu odejít a být si jistý svou budoucností. To už nepřipadá v úvahu. V nějaké podobě Putin rovná se Rusko a tak to bude až do konce jeho mentálních a fyzických sil.“

Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem?

Video se připravuje ...




Přečtěte si
kaluze
20. 3. 2018 • 11:48

pokud bude vládnou Putin,tak bude v Evrope mír,protoze Ruska se Americani bojí,tak budme rádi ,jinak by Americani delali bordel vsude PUTIN

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.