Přestala růst končetina? Vaškovi (16) protáhli nohu o 4,5 centimetru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přestala růst končetina? Vaškovi (16) protáhli nohu o 4,5 centimetru!

Retgenový snímek
Retgenový snímek (Foto: ara)

Vašek (16) si před šesti lety zlomil nohu, když spadl z kola. Stehenní kost mu sice srostla, ale přestala růst. Mladíkovi pomohl unikátní přístroj, který mu implantovali jako prvnímu v Česku.

Tříštivou zlomeninu Vaškovi ze Soběslavi úspěšně operovali v Českých Budějovicích. Stehenní kost srostla. Mladík však měl tu smůlu, že si poranil růstovou chrupavku. Takže zatímco jeho levá noha dál rostla, pravá zůstávala stejná. Nakonec rozdíl činil 4,5 centimetru a při chůzi se mu prolamovalo koleno. Pomoci mu dokázali až v pražské Thomayerově nemocnici. „Václav byl náš první pacient, jemuž jsme voperovali speciální počítačem programovaný zevní fixátor,“ vysvětlil přednosta kliniky dětské chirurgie a traumatologie profesor Petr Havránek. Lékaři mu kost znovu » zlomili « a přístroj mu ji každý den po dobu pěti měsíců mírně natáhl na šesti různých místech. Mezitím přerušená kost postupně dorostla. Nyní už jen čeká, až získá pevnost. „Bál jsem se, že to bude bolet, ale je to úplně v pohodě. Už jsem si zvykl,“ říká Vašek, který doufá, že se po léčbě bude moci vrátit k milované cyklistice.

Jediná operace
Fixátor je unikátní tím, že jeho použití řídí speciální počítačový program. Ten dokáže korigovat odchylky i v průběhu léčby a není třeba další operace. Thomayerově nemocnici ho jako specializovanému dětskému traumacentru koupil pražský magistrát. Léčbu hradí zdravotní pojišťovny.

Vašek je první český pacient, jemuž byl speciální fixátor voperován

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.