Odborníci pro Aha! odhadovali vývoj politické scény: Babiš, jakou variantu zvolíš?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odborníci pro Aha! odhadovali vývoj politické scény: Babiš, jakou variantu zvolíš?!

Andrej Babiš.
Andrej Babiš. (Foto ara)

Na první pohled je to jasný pat! S hnutím ANO se navenek nikdo nechce bratříčkovat, většina stran se vidí v opozici. Podle politologů Josefa Mlejnka a Jana Kubáčka ale nejde o bezvýchodnou situaci. I když to ještě chvíli potrvá, nakonec prý můžeme čekat jednobarevnou vládu premiéra Andreje Babiše (62) »sichrovanou« odborníky.

Varianta 1

Pravděpodobnost: vysoká

Menšinová vláda ANO

Podle politologů jde o nejpravděpodobnější variantu. A aby byla jednobarevná vláda ANO v čele s premiérem Babišem více průchozí, přizve si odborníky. Skloňuje se jméno Jana Švejnara. „Švejnar může být ministrem financí, je to praktické. Úřednické vlády jsou u nás oblíbené,“ nastiňuje Mlejnek. Za ústupky za funkce ve Sněmovně či za možnost prosazení programových priorit, nebude prý tak těžké si podporu jiných stran zajistit. „Může být od SPD, STAN, Lidovců, ale i Pirátů, nebude ale ODS. To by pro předsedu Fialu mohla také být konečná,“ míní Kubáček. Při hlasování o důvěře není ani třeba zvedat ruku pro. „Stačí, když 45 poslanců sál před hlasováním opustí,“ vysvětluje Mlejnek.

Varianta 2

Pravděpodobnost: malá

ANO + ČSSD + Lidovci

Osobní útoky, které se v posledních letech ve vládní koalici odehrávaly, by mohly být zapomenuty. Nikdo z šéfů těchto stran totiž jasně pokračování vládní koalice nevyloučil, ve Sněmovně by měla 103 hlasů. „Proti hovoří mizerný výsledek ČSSD a Lidovců, v nové vládě by měli horší pozici,“ vysvětluje Mlejnek.

Varianta 3

Pravděpodobnost: velmi malá

ANO + ODS

Podle Babiše se program ANO a ODS prakticky shoduje. Před úterním jednáním ale šéf ODS Petr Fiala dal jasně najevo, že o vládě s ANO jednat nebude. Na schůzce si pak ODS sebevědomě řekla o místo předsedy Sněmovny, funkci si ale nárokuje ANO. Že jakákoliv taková spolupráce je již předem mrtvá? Tak o čem se spolu bavili celou hodinu? A jak interpretovat Fialovo hlasité vymezování se proti ANO? „Trošku mi to připomíná opoziční smlouvu,“ říká Mlejnek. Podle Kubáčka by Babiš mohl významnou funkci šéfa Sněmovny ODS nakonec přepustit...

Varianta 4

Pravděpodobnost: mizivá

Předčasné volby

Tuhle možnost žádný z politologů nevidí moc reálně, důvodů je několik, třeba Kubáček jí dává maximálně 20 procent. „Strany jsou po volbách zadlužené, otřesené a nemají jasné priority,“ říká Kubáček. „Navíc neočekávám, že by ty volby dopadly výrazně jinak, spíše by dopadly lépe pro Babiše či Okamuru,“ doplňuje Mlejnek.

Kdy přijdou peníze?

Stát letos stranám vyplatí za volby 482 milionů korun, nejvíce – přes 150 milionů – dostane ANO. Strany inkasují příspěvky na úhradu volebních nákladů a také příspěvky na činnost politických stran a hnutí, který je vyplácen ve čtyřech čtvrtletních splátkách, první dorazí do začátku prosince. „Příspěvek na úhradu volebních nákladů bude vyplacen poté, kdy Poslanecká sněmovna po ověření volby poslanců sdělí ministerstvu financí údaje o počtu platných hlasů odevzdaných pro jednotlivé strany,“ sdělil Aha! Jakub Vintrlík z ministerstva financí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.