Velká voda je připravila o dům...a málem i o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velká voda je připravila o dům...a málem i o život!

Po povodni z roku 1997 už v obci nezbyl prakticky kámen na kameni. Voda sebrala všechno.
Po povodni z roku 1997 už v obci nezbyl prakticky kámen na kameni. Voda sebrala všechno. (Foto Aha! – Karel Janeček, Obec Zátor)

Rozvodněná řeka jim vzala všechno! Ničivý živel připravil v červenci roku 1997 Marii Matějákovou (86) ze Zátoru na Bruntálsku o dům i veškerý majetek. I když jde život dál, rodina se jen těžko vzpamatovává z pohromy dodnes.

Marie Matějáková v obci žije 60 let. „Tudy jede větší voda pravidelně co sedm, deset let. Ale to, co se nám tady prohnalo před dvaceti lety, to bylo hotové peklo. Vždyť jsme s manželem přišli o vše, co jsme měli,“ popisuje situaci.

Začátkem léta 1997 pršelo a pršelo. A nepřestávalo. „My jsme žili u řeky. Viděli jsme, jak se zvedá hladina. Shora od Nových Heřminov se začaly valit klády a ty ucpaly most. Pak to prasklo, stěny našeho domu pukaly jako sušenky,“ vzpomíná.
Povodeň uvěznila uvnitř padajících zdí nejen Marii, ale i jejího manžela Miroslava (87) a zetě. Naštěstí chvíli předtím zeť Kosťa stačil odvést z domu malé vnučky. „Báli jsme se, že v sutinách zemřeme. Bylo to hrůzostrašné,“ pokračuje ve vyprávění.

Nad sutinami sice létal vrtulník, ztroskotance však neviděl. „Byli jsme v takovém dolíku. Naštěstí nás napadlo vylézt po ruinách na střechu, a vyvěsit bílý hadr. Mě zachránili, muž a zeťák museli dvě hodiny počkat, než vrtulník načerpal palivo v Olomouci, a mohl se vrátit,“ dodává. Dům obývala 40 let, od povodní žije s mužem v obecní bytovce.

Ochrana před povodněmi? Jedině přehrada!

V červenci roku 1997 měla nynější starostka Salome Sýkorová (54) dvě malé děti, o které se bála. Ví proto, jaké to je, moci jen bezmocně přihlížet běsnění živlu. A snaží se, aby už brzy nedaleko Zátoru vyrostla plánovaná přehrada.

„Když přišla velká voda v roce 1996, byla to hrůza. Žádný z nás si nedokázal představit nic horšího. Jak jsme byli bláhoví! Přesně za rok se tu hnala taková voda, že vypadala obec jako po válce. Domy padaly a silnice neexistovaly,“ říká Salome Sýkorová.

Na začátku července roku 1997 řeka Opava vylila z břehů a během noci se hladina zvýšila z pár desítek centimetrů na několik metrů. „Byla to pětisetletá, nebo dokonce tisíciletá voda. Pro obec měla katastrofální následky. Dodnes mi z toho běhá mráz po zádech,“ uvedla starostka.

Opravit zdemolované domy, silnice a infrastrukturu trvalo řadu let. I proto si obyvatelé obce, i starostka přejí, aby v sousedních Nových Heřminovech začali stavět plánovanou přehradu. To navzdory tamnímu vedení obce i části místních. „Přes 90 procent nemovitostí je už vykoupeno. V přehradě vidím záchranu nejen pro Zátor, ale i Brantice, Krnov, také část Opavska i samotné Opavy. To je velmi rozsáhlé území. V Nových Heřminovech kvůli tomu museli obětoval asi dvacet domů,“ vysvětlila starostka.

Následky povodní okres Bruntál:
Počet mrtvých 7
Počet zraněných 267
Evakuovaných osob 1200
Zachráněných osob 300
Nouzově ubytovaných 1061
Zatopené území 51,2 km²
Poškozené silnice 113,3 km
Poškozené mosty 117
Poškozené polnosti 260 ha
Zasažené obce 34
Zničené domy 150
Poškozené domy 420
Zničené byty 67
Poškozené byty 430



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.