Tajné znalosti hospodyněk: 9 triků našich babiček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajné znalosti hospodyněk: 9 triků našich babiček!

Zkušenosti našich babiček se mohou hodit.
Zkušenosti našich babiček se mohou hodit. (Foto scom)

Všichni víme, že babičky a andělé mají vždycky pravdu, mají nejvoňavější kuchyň, nejlesklejší okna a nejkrásnější růže ze zahrádky. Jak to všechno dělají?

1. Svíčky do mrazáku
Aby svíčky dobře a dlouho hořely a příliš netekly všude kolem, dejte je na několik hodin do mrazničky. Můžete je také namočit na hodinu do osolené vody a pak nechat uschnout. Pak budou také déle hořet.

2. Bílek jako lepidlo
Pokud nemáte po ruce lepidlo, stejně dobře vám poslouží vaječný bílek. Vyšlehané bílky slepí papír a sklo. Potřete papír bílkem, za pomoci suchého hadříku připevněte o okno nebo jiný povrch ze skla a na chvilku přitlačte. Tento způsob můžete použít při lepení štítků na zavařovací láhve, které se pak dají snadno odstranit teplou vodou.

3. Alpa a čaj pro větší lesk
Na okna nemusíte používat drahý čisticí prostředek, namíchejte si ho samy. Aby se sklo dokonale lesklo, smíchejte teplou vodu s Alpou. Na čištění zrcadla je lepší použít vychladlý slabý čaj. Namočte čistý hadřík do tekutiny, vyždímejte a přetřete jím zrcadlo. Když zaschne, stačí zrcadlo vyleštit.

4. Na okna punčochy
Novinový papír vás zklamal a na vlhké ubrousky nevěříte? Zkuste staré nylonové punčochy. Na leštění skla jsou vynikající. Díky struktuře materiálu zmizí všechny skvrny jako kouzelným proutkem.

5. Na skříňku pečící papír
Po čase se vrchní skříňky v kuchyni zamastí usazeninami z kuchyňských výparů a prachu. Abyste tomu předešli, použijte obyčejný papír na pečení. Rozložte ho na vrchní část skříněk a máte klid. Pak stačí vyměňovat ho podle potřeby.

6. Jak a kdy řezat květiny
Zahrady za chvíli rozkvetou a nastane čas květin. Aby vám déle vydržely, rozkvetlé květy řežte vždy ráno, poupata večer. A nikdy květiny neřežte během deště, rychle zvadnou.

7. Podmáslí na obličej
Pokud chcete dodat vaší pleti vzpruhu, umyjte si obličej čerstvým podmáslím. Mléčné enzymy zadrží v pleti vlhkost a vaše pokožka se důkladně a velmi šetrně vyčistí.

8. Chleba jako čistič
Chleba čistí skvrny od sazí a červeného vína, odstraňuje zápach z vařené kapusty, starého masa a připálené omáčky, odstraní taky skvrny ze stěn.

9. Sůl místo drátěnky
Pánev nejlépe zbavíte mastnoty a připálených zbytků dvěma hrstmi kuchyňské soli. Výsledek je lepší než použitím jakéhokoliv mycího prostředku a ušetříte pánev drhnutí drátěnkou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.