Zemřel padouch Calvera ze Sedmi statečných, bylo mu 98 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zemřel padouch Calvera ze Sedmi statečných, bylo mu 98 let!

Fotografie
Fotografie (internal)

Byl jedním z nejlepší záporáků, které filmoví svět stvořil. Eli Wallach, známý hlavně jako arcipadouch Calvera ze Sedmi statečných, zemřel v úterý ve věku 98 let. Měl za sebou i řadu dalších rolí ve filmu nebo na divadle, bandity z mnoha westernů mu ale už nikdo nikdy neodpáře.

"Vždycky, když hraji zloduchy, tak si představuji, co s těmi penězi, které uloupí, asi udělají. Koupí si třeba drahé hedvábné oblečení a krásné koně," vzpomínal s úsměvem na své nejslavnější období v roce 2000, kdy byl hostem karlovarského filmového festivalu.

Wallach byl sice specialista na záporné role, to ale neznamená, že by nehrál kladné postavy. Třeba v komedii Rabín, kněz a krásná blondýna (2000) hrál moudrého starého rabína - a jeho partnera, katolického kněze, s chutí ztvárnil Miloš Forman.

Kromě Sedmi statečných - kde původně toužil po roli, kterou dostal Horst Buchholz - se Wallach do srdcí diváků zapsal asi nejvíc ve spaghetti westernu Hodný, zlý a ošklivý. V tomhle kousku od mistra žánru Sergia Leoneho si vystřihl "ošklivého" - mexického banditu Tuca, který se snaží dostat k zakopanému zlatu a přitom podrazit svého povedeného parťáka Blonďáka, kterého hrál Clint Eastwood.

Wallach se narodil 7. prosince 1915 v Brooklynu v židovské rodině, vyrůstal ale hlavně mezi italskými přistěhovalci. V roce 1936 vystudoval univerzitu v texaském Austinu, s divadlem začal v newyorské herecké škole Neighborhood Playhouse (studovali tam i Gregory Peck nebo Sydney Pollack). Za druhé světové války sloužil Wallach jako zdravotník na Havaji a v Itálii, už v roce 1945 se ale poprvé objevil na Broadwayi. Stal se uznávaným charakterním hercem a v roce 1951 dokonce získal cenu Tony (divadelní obdoba známějších Oscarů).

Před filmovou kamerou se poprvé objevil v roce 1956 ve filmu Baby Doll, který natočil Elia Kazan. Kromě westernů Wallach v 60. letech hrál i v dalších známých filmech. Objevil se s Audrey Hepburnovou a Peterem O'Toolem ve svižné komedii Jak ukrást Venuši nebo ve Velkém šéfovi s Jeanem-Paulem Belmondem. Úspěch, kterého dosáhl díky Calverovi a westernům z 60. let, už ale nezopakoval.

Přečtěte si
rockyshowman
13. 11. 2016 • 10:16

Dobrý herec, výborný chlap !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.