Syn Jiřího Zmožka Marcel: Viděl umírat manželku na silnici! Skončil v blázinci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Syn Jiřího Zmožka Marcel: Viděl umírat manželku na silnici! Skončil v blázinci...

Marcel věří, že z nejhoršího už je venku. Zase začal skládat a koncertovat.
Marcel věří, že z nejhoršího už je venku. Zase začal skládat a koncertovat. (Foto Česká televize, ara)

Přemíra alkoholu v kombinaci s prášky a pokusy o sebevraždu přivedly syna skladatele a zpěváka Jiřího Zmožka (71) před deseti lety za mříže psychiatrické léčebny v Bohnicích. Nyní se hudebník Marcel Zmožek (48) rozhodl promluvit o své minulosti. A ta byla krutá!

Těžko se vyrovnával s panovačným chováním svého otce, krachem rodinné firmy, a hlavně s tragickou smrtí své první manželky Evy.
„Vraceli jsme se tehdy domů z večírku po natočení série vánočních koled. Řídila Eva a já v tom autě usnul,“ vzpomíná na katastrofu Marcel. „Probudil jsem se až ve chvíli, kdy mě hasiči vysekávali z auta. Ale z místa řidiče. Nikdo nechápal, jak to že jsem řídil... Myslím si, že jsem si v rozespalosti sedl za volant a vzal to přes nějaký patník,“ pokračuje ve vyprávění s tím, že byl v šoku.


„Byl jsem pomlácený, měl jsem otřes mozku, ale nic vážného. Eva byla ale mrtvá. Vylítla z auta, neměla pás. Nevím, jestli se mi to zdá, nebo to je skutečnost, ale mám pocit, že jsem u ní klečel na kolenou, mluvil jsem s ní a pak na té silnici umřela,“ vybavuje si Zmožek nejhorší okamžiky svého života.
Přestože za nehodu nebyl pro nedostatek důkazů nikdy odsouzen, trestu neutekl.

Událost rozpumpovala zakořeněnou maniodepresivní psychózu a dva roky po nehodě zkrachovalo rodinné vydavatelství. „Východisko jsem hledal v alkoholu. Chvíli to přineslo úlevu, pak to ale bylo o to horší,“ přiznává Marcel v pořadu 13. komnata, který Česká televize uvede už dnes večer.

Jak žije dnes?
S psychickou nemocí se už naučil žít. Pomáhá mu hlavně rodina. S druhou manželkou Petrou má dvě děti, dceru Emilku a syna Samuela. „Vzhledem k tomu, že už je to dlouho, co tvořím, zpívám, koncertuju a daří se mi v rodinném životě, myslím si, že mám všechno zlé za sebou,“ věří Zmožek.



Přečtěte si
pasadena
29. 3. 2014 • 07:50

taky jsem si říkala,že manželka na té svatební fotce vypadá že to byla "veselá kopa"...

majojo
28. 3. 2014 • 22:49

Tak nějak nevím, kdo to teda seděl za volantem. On spal na zadním sedadle, probudil se na místě řidiče... A ta dáma na fotce vypadá, jako když předem tuší svůj osud.

topyr
28. 3. 2014 • 20:48

Co kdybyste se na to zkusil podívat z opačného pohledu: že jisté typy osobnosti jsou pronásledovány svými démony a práve ony jsou - jaksi na oplátku - schopny umělecky tvořit. Můžete být zdráv jako řepa a za celý život z Vás nevypadne jediná písnička nebo báseň ani nezahrajete Jindřicha IV.tak, aby se z toho třem stovkám lidí v hledišti zatajil dech. To už kdysi napsal Vincent van Gogh, ze "normálnost je jako vydlážděná cesta, dobře se po ní kráčí, ale nerostou na ní květy".

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.