Miroslav Štěpán je už v komunistickém nebi (nebo pekle?): Věděl, že brzy umře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Miroslav Štěpán je už v komunistickém nebi (nebo pekle?): Věděl, že brzy umře!

V dobách své největší slávy jako milicionářský funkcionář.
V dobách své největší slávy jako milicionářský funkcionář. (Foto ČTK, ara )

Kdo by čekal, že tak brzy po smrti někdejšího komunistického papaláše Vasila Biľaka († 96) odejde na věčnost také výrazně mladší Miroslav Štěpán († 68)! On sám to ale předpověděl při nedávném rozhovoru s Aha!.

Bývalý člen ÚV KSČ, vedoucí tajemník Městského výboru KSČ v Praze a velitel pražských Lidových milicí Miroslav Štěpán zemřel v neděli na leukemii po dlouhém pobytu v nemocnici na pražských Vinohradech.

Deník Aha! s ním mluvil, když už ležel na tamním lůžku. „Jsem v nemocnici a je to se mnou špatné,“ postěžoval si počátkem února, den před pohřbem Biľaka. Zároveň ocenil vysoký věk dalšího komunistického pohlavára Milouše Jakeše (91), který stále žije. „Je to asi i nějaká genetika a to, že vedl střídmější život než třeba já,“ řekl a zároveň si posteskl: „Já se toho jistě nedožiju.“
Možná i proto loni v říjnu vydal paměti nazvané Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu.


Chtěl do Bruselu
Přesto ještě uvažoval o kandidatuře do Evropského parlamentu. „Takový je názor, že bych měl vést kandidátku. Jestli bych tam odjel, kdybychom prošli, to je jiná otázka. Já nechci nikam jezdit. Ale zkusit si to chci,“ poznamenal v únoru.
Oplakává ho manželka Alena (67) a syn. Termín pohřbu a to, zda bude veřejný, Štěpánova rodina zatím neoznámila. Na »rudém Olympu« od normalizace
Sotva dostudoval a stal se zemědělským inženýrem, vrhl se Štěpán na politiku. Nebylo mu ani třicet, a už byl tajemníkem Městského výboru Socialistického svazu mládeže v Praze. To bylo době tuhé normalizace po Pražském jaru. Až do roku 1986 šéfoval prorežimnímu Mezinárodnímu svazu studentstva. Po vypískání dělníky při projevu v ČKD byl v prosinci 1989 vyloučen z KSČ.
Ještě týž měsíc byl zatčen a obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Měl se ho dopustit tím, že  v průběhu Palachova týdne v lednu 1989 nařídil použít proti demonstrantům vodní děla a slzný plyn. Odsouzen byl ke čtyřem letům vězení, tento trest mu byl ale později snížen na dva a půl roku. Propuštěn byl v roce 1991.

S kým si už podává ruku? Podívejte se do galerie



Autor:  Jan Exner,Vera Renovica

Přečtěte si
mereni_iq
25. 3. 2014 • 09:07

Průměrná výše IQ občana České Republiky je 106.77 bodů. Zajímalo vás někdy jak vysoké je přibližně to vaše? Pokud ano, tak neváhejte a vyzkoušejte si jeden z našich IQ testů! Více informací a samotný test naleznete na této adrese: http://zjistete-sve-iq.okamzite.eu/ Hodně štěstí a správných odpovědí!

mnpv
24. 3. 2014 • 19:23

Když se tím budeš umět uživit a nebudeš závidět všem okolo, tvoje věc. Zajímavé, že tě napadlo zrovna tohle. Jinak pozor, na tohle jsou potřeba dva, myslíš, že aspoň na tohle máš kvalifikaci?

mnpv
24. 3. 2014 • 19:20

Zatím zde lidi nebydlí běžně pod mostem jako třeba v USA. Ubytoven je spousta, každé jakoby samoživitelce se platí mimo jiné příspěvek na bydlení (až do 70% skutečných nákladů), při tom ta normálně žije s otcem svých dětí v jedné domácnosti. Lidi dávek zneužívají a pak peníze chybí tam, kde jsou opravdu potřeba. Problém náš je, naopak, příliš sociální stát, který vychovává občany k nečinnosti, ublíženosti a obrovské závisti.

lepabrena
24. 3. 2014 • 16:32

Jana52 mě přece zve na Kubu a na Krym a kdo zve, ten platí, nebo ne? A když jde o makání- jaké máš na mysli-dřít jako kobyla Nagyová?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.