Čertovský speciál: S Ondrou Vetchým nejsou žerty! +ANKETA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čertovský speciál: S Ondrou Vetchým nejsou žerty! +ANKETA

Ondřej Vetchý alias Janek
Ondřej Vetchý alias Janek (Foto ara)

Že to ale zase uteklo. Čert i s andělem a Mikulášem na dohled, dnes zaklepou na naše dveře, a tak bychom se měli řádně připravit. Jak se jen nebát? Ukázat, že z pekelníka si nic neděláme? Uvědomte si, že to bude slabý odvar těch satanášů, které dobře známe a máme je rádi. Filmové čerty do nás hustili do malička, takže jsme si zvykli, že patří k naší kultuře, do našeho života. A tak jen pro připomenutí jsme sestavili hitparádu těch nejlepších čertů z pohádek…

1. Ondřej Vetchý

S čerty nejsou žerty (1984)

Sympaťák, i když popleta. Jmenoval se Janek. Původně měl hodnost Vraníka, pak ho Lucifer degradoval, protože místo proradné vdovy Máchalové donesl do pekla hodnou babičku téhož jména. Nakonec mu shořel ocas na přeměňování a bylo po čertovi.

2. Josef Vinklář

Hrátky s čertem (1957)

Úlisný vyslanec pekla. Měl spadeno na princeznu Dišperandu i na Káču. Noblesa sama, krasavec, ale také pěkný slizoun.

3. Yvetta Blanarovičová

Princezna ze mlejna (1994)

Rozkošný, i když trochu poťouchlý čertík, kámoš vodníka, si původně myslí na mlynářovu dceru Elišku. Jenže nemá šanci, a tak nakonec škodí starému knížepánovi, který také po Elišce zatoužil. Sympaťák!


4. Jiří Mádl

Láska rohatá (2008)

Tak tohle je echt popleta. Místo, aby sbíral duše, lidi zachraňuje. Čertík Záprtek všechno splete. Ale má čertovskou babičku Jiřinu Bohdalovou a ta ho z každého průšvihu vytáhne. Mádlův čert je dokonalý šmodrcha.

5. Karel Gott

Z pekla štěstí 2 (2001)

Mistr si zahrál Lucifera, vcelku charakterního i démonického, byl spravedlivým vládcem pekla. Zajímavostí je, že na natáčení této pohádky Zdeňka Trošky jezdily autobusové zájezdy až z Německa jen kvůli Karlu Gottovi. Němky se s naším zlatým slavíkem fotily a on se trpělivě podepisoval. Bohužel, ne jak Lucifer. Takový podpis by byl dnes cennou sběratelskou relikvií.


6. Karel Heřmánek

S čerty nejsou žerty (1984)

Rovněž skvělý Lucifer. Vedle ostatních rohatých (čerta hrál třeba Ladislav Gerendáš či Jiří Růžička) byl skutečným šéfem pekla.

7. Csongor Kassai

Čert ví proč (2003)

Výpravná pohádka, kde hrál Lucifera maďarský herec. Byl skutečně zlověstný, ďábelský, šel z něj děs. Na rozdíl od ostatních čertů neměl vlasy, byl spíš za skinheada. A kouřil doutníček.




Autor:  mich

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.