Komedie Drahé tety a já (1974): Janžurová točila těhotná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Komedie Drahé tety a já (1974): Janžurová točila těhotná!

Fotografie
Fotografie (internal)

U hudební detektivní komedie Drahé tety a já se pokaždé od srdce zasmějeme. Do smíchu už tak ovšem nebylo filmařům, kteří se na natáčení podíleli. Co jim způsobilo bezesné noci? A proč herec Jan Skopeček rozbrečel Miriam Kantorkovou? Pojďte se s námi podívat na ty nejzajímavější věci, které vypluly na povrch po téměř čtyřiceti letech od natáčení.

»Janžurka« způsobila poprask

Film se začal natáčet na jaře roku 1973. Přestože v té době byla Iva Janžurová (70) na mateřské dovolené s tehdy dvouroční holčičkou Sabinou (39), pracovní nabídky neodmítala. Současně s tímto filmem v tomto roce natáčela ještě komedii »Hodíme se k sobě, miláčku?«  a další dva seriály: Třicet případů majora Zemana a Zahradu.

Když bylo natáčení zhruba v polovině, přišel nečekaný šok. Iva se dozvěděla, že je v tom! „Celý štáb jí to samozřejmě přál, jenže zároveň všechny děsilo, co bude dál. Ivka už toho měla hodně odtočeno, takže nahradit ji někým jiným, by znamenalo začít natáčet prakticky odznova. Ona se ale zachovala jako velký profesionál. Oznámila nám, že to samozřejmě celé dotočí,“ prozradil nám pamětník natáčení. Krátce po premiéře Janžurová porodila druhou dceru Theodoru (38).

Konečně se svými vlastními vlasy

Iva Janžurová poprvé ve filmu vystupovala se svými vlastními vlasy, které paradoxně filmařům moc nevyhovovaly. „Měla jsem je až do pasu. Potěšilo mě, že jsem je konečně mohla uplatnit,“ uvedla herečka, které se zároveň splnil sen – zahrát si se svým vzorem Natašou Gollovou.

„Připomínala mi moji maminku. Snažila jsem se zformulovat, jak moc mi ji připomíná, ale to moje vyznání asi vyznělo divně. Koukala na mě jako na zajíce, který se nedovede vymáčknout. Myslím, že jsem s ní vřelý kole giální vztah nenavázala, ale to snad ani nebyl můj záměr.“ Nataša Gollová pak ještě natočila dvacítku filmů, ovšem tohle byla poslední pořádná příležitost prvorepublikové filmové superstar.

Jak Skopeček zfackoval Kantorkovou…

Své si během natáčení užil Jan Skopeček (86), který ztvárnil postavu manžela záletné hostinské (Miriam Kantorková, 77). Tu měl v jedné ze scén za úkol zfackovat.

„Mlátit kolegyni, to je vždycky špatné. A ještě horší je, když po vás chtějí ten záběr opakovat. Takže jsem se jí snažil dát hned tu první facku pořádnou, aby se to nemuselo točit znovu. No, Miriam ji koupila tak, že se jí obrátila pusa kousadlem dozadu. Brečela… Pak mi ale poděkovala, že jsme to zvládli hned napoprvé,“ prozradil Skopeček.

Kartářky herečkám odhalily budoucnost

Představitelka Fany Nataša Gollová (†76) a tety Anděly Eva Svobodová (†84) se před natáčením osobně neznaly. Okamžitě si ale padly do oka, měly totiž spoustu společného: obě dvě patřily mezi velice upovídané dámy, které kouřily jednu za druhou. „Pauzy mezi natáčením celé jen prokecaly. A mnohdy jim to ani nestačilo, a tak po natáčení ještě zašly někam na vínko a v horlivé debatě pokračovaly,“ zavzpomínal s úsměvem režisér Zdeněk Podskalský a přidal další historku.

„Jednou, cestou po natáčení, je zastavila cikánka a hned, že jim za pár korun vyloží karty. Oběma dámám prorokovala dlouhověkost a paní Svobodové navíc i to, že bude mít jednou slavné děti.“ Jak je vidět, kartářka se opravdu nemýlila. Jejím synem je totiž známý hudebník Jiří Stivín (69) a dcerou herečka Zuzana Stivínová (71).

O čem je film:

Dvě úctyhodné dámy Nataša Gollová a Eva Svobodová se na vlastní pěst pustí do vyšetřování loupežného přepadení místní spořitelny. V malé vilce na okraji malebného jihočeského městečka prožívají poklidné dny svého stáří mile potrhlé sestry Andělka a Fany, které oplývají takřka nevyčerpatelnou energií. Není proto divu, že když se Fany stane očitou svědkyní přepadení místní spořitelny, rozhodnou se vzít pátrání po lupiči do vlastních rukou. Hlavním podezřelým je neznámý mladík se psem podobným jejich fence Bobině. Brzy se však ukáže, že je to mládenec jejich milované neteře Hermínky.

Víte, že...

Eva Svobodová kouřila šedesát cigaret denně? Nakonec se svou vášní sekla ze dne na den. „Jednou ráno jsem v trafice zjistila, že komunisti děsně zdražili tabák, a tak jsem ze vzteku přestala z minuty na minutu,“ prozradila s úsměvem. Její manžel, vědec Jiří Stivín, rodinu opustil v roce 1951.

Zajímavosti

Vyloupená spořitelna se nachází na náměstí Svobody ve Vlachově Březí. Natáčelo se také v Českých Budějovicích a na Strakonicku.

Během natáčení scénky, kdy Gollová se Svobodovou táhnou vozík, krásně svítilo sluníčko, nikde ani mráček. Jenže najednou se z ničeho nic spustily z nebe provazy vody. Paradoxně to bylo pouze na místě, kde se fi lmovalo. Herečky byly doslova „durch“. Okamžitě je štáb odvezl, osušil a muselo se čekat, až se zase udělá hezky. 

Režisér Zdeněk Podskalský scénář často měnil a přepisoval přímo na místě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.