Simpsonovým už je 22 let! 22 věcí, které o nich nevíte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Simpsonovým už je 22 let! 22 věcí, které o nich nevíte...

Simpsonovým už je 22 let!
Simpsonovým už je 22 let! (Profimedia.cz, ara)

Také už si nedokážete představit život bez téhle žluté rodinky? Velmi obézní a ještě více neurotický otec, syn arcilump, matka s podivným modrým »vlasodrapem« na hlavě, starší dcera trochu labilní šprtka a mladší dcerka až podezřele chytré mimino.

Věřte nevěřte, téhle rodince bylo už 22 let! Ano, 17. prosince 1989 byl odvysílán první díl nekonečného animovaného seriálu, který se stal celosvětovým fenoménem. Podívejte se na 22 zajímavostí, které jste nejspíš netušili!

1) Vše začalo tak, že producent James L. Brooks hledal kreslíře schopného pro nový seriál. Oslovil tak do té doby nepříliš úspěšného kreslíře Matta Groeninga a pozval ho na pohovor. Říká se, že Groening vytvořil první nákresy rodiny během patnácti minut, které ho Brooks nechal čekat.

2) Jména hlavní postav jsou jména skutečné kreslířovi rodiny. Otec Groeninga byl Homer, matka Marge, sestra Lisa, druhá Maggie. Jedinou výjimkou je Bart, který tak vlastně měl být samotný Matt.

3) Jméno Bart je smyšlené. Je to přesmyčka výrazu »brat«, což v angličtině znamená spratek.

4) Úplně poprvé se Simpsonovi objevili v roce 1987 jako krátký skeč v té době populární show Tracey Ullman. Než se pak objevil premiérový díl, uteklo více než dva a půl roku.

5) Úplně první díl se jmenoval »Vánoce u Simpsonových«, trval 20 minut a byl to vlastně takový pokus, zda se žlutá rodinka bude divákům líbit. Úspěch byl doslova fenomenální!

6) V začátku tvořili tvůrčí tým jen 4 lidé. Dnes je to dvojnásobek. Na samotné výrobě se podílí hned několik studií, z toho pět je v Jižní Koreji.

7) To, o čem budou další díly, se rozhoduje každý rok v prosinci. Právě nyní tak ve studiu zasedá celý tým, plánuje a plánuje.

8) Výroba jednoho dílu trvá 6 až 8 měsíců. Vyrábí se hned několik dílů současně.

9) Už od 14 série jsou Simpsonovi vyrábění pomocí digitální animace (tedy počítačově).

10) V seriálu se dodneška objevilo více než 500 známých světových osobností. Poprvé si tvůrci udělali legraci z Sama McMurraye už ve třetím díle.

11) Do dneška se v seriálu objevilo více než 500 celebrit a nutno dodat, že se to už bere jako pocta! V Guinessově knize rekordů jsou Simpsonovi zapsáni jako seriál s největším počtem hostujících celebrit.

12) Jedinou českou celebritou, která se v seriálu objevila, je zpěvačka Markéta Irglová, zazněl i hit Falling slowly.

13) Na pěkný balík si přijdou i dabéři animovaných postav, jejich plat činí zhruba 8 milionů korun.

14) Čeští dabéři pochopitelně berou mnohem méně. Jedinou z hlavních postav, která v Česku změnila dabéra, je Homer. Původně ho namluvil Vlastimil Bedrna, od 13. série mu propůjčil hlas Vlastimil Zavřel.

15) Moc se neví, že Líze dává hlas Helena Štáchová, která jinak dává hlas Máničce ze Spejbla a Hurvínka.

16) Česká dabing je celosvětové považován za jeden z nejlepších, byť byly Simpsonovi přeloženi do více než 30 jazyků.

17) Simpsonovi se dokonce objevili na známkách.

18) Seriál sesbíral neuvěřitelné množství různých ocenění. Mimo jiné 27 cen Emmy!

19) Springfield, ve kterém rodina žije, nemá skutečnou předlohu. V USA je totiž měst stejného jména několik. V roce 2007 soutěž o to »správné« Simpsonovic město vyhrál Springfield ve Vermountu. Prý nejvíc odpovídá kreslené přeloze.

20) Simpsonovi ve filmu se v roce 2007 staly obrovským hitem. Výroba snímku trvala 6 let. Mimochodem, kvůli tomu snímku se celá síť amerických obchodů 7-Eleven se na čas změnila v Kwik-E-Marty.

21) Film stál 1,14 miliardy a vydělal přes 10 miliard korun v přepočtu.

22) Simpsonovi jsou jediný seriál na světě, který si může dělat legraci opravdu ze všech. Z amerického i ruského prezidenta, dokonce i z muslimů. Některé islámské země ho proto zakázaly.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.