Muž, který tvrdí, že je dvojníkem »božského« Karla! Kvůli Gottovi se přejmenoval... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Muž, který tvrdí, že je dvojníkem »božského« Karla! Kvůli Gottovi se přejmenoval...

Karel Svatek žije celý život ve stínu Mistra.
Karel Svatek žije celý život ve stínu Mistra. (Aha! – M. Pekárek, M. Pátek, A. Malachovský, P. Novotný)

Je spousta lidí, kteří se snaží napodobovat či imitovat českou pěveckou hvězdu Karla Gotta (71).

Sedmašedesátiletý Jiří Svatek z Plzně se dokonce vydává za jeho dvojníka. A to i přesto, že podle nás s jeho podobou nemá moc společného. Jeho láska k Mistrovi je však obrovská. A tak si před několika lety dokonce změnil i své křestní jméno. Už není Jiří Svatek, ale Karel!

„Všichni si mě celý život až dodnes pletou s Mistrem. Všichni kolegové, kamarádi, známí mi neřeknou jinak než Karle. Kolemjdoucí na mě pokřikují: Ahoj, Kájo! Tak jsem se nakonec rozhodl, že se nechám přejmenovat,“ vysvětlil Karel Svatek.

Na ulici ho žádali o podpis

„Všude, kde jsem pracoval, tam si mě vždycky pletli s Gottem. I na ulici se ke mně párkrát hnali lidé a chtěli podpis. Musel jsem jim vysvětlovat, že já Karel Gott nejsem. Ale potěšilo mě to,“ prozradil se šibalským úsměvem důchodce, který jako Gottův dojník zkoušel štěstí i v televizi.

„Jednou hledala tehdy ještě Československá televize do jednoho zábavného pořadu dvojníka Karla Gotta. Přihlásil jsem se a jel na konkurz do Bratislavy. Bylo nás tam celkem deset a oni nám řekli, že do pořadu vyberou pouze pět dvojníků. A těm, kteří postoupí, přijde oznámení poštou,“ uvedl Svatek.

Za několik měsíců skutečně přišel ze Slovenska dopis a pan Svatek už pomalu začal jásat, protože bylo jasné, že ho vybrali. „Jenže v dopise pouze oznámili, že se pořad odkládá. Od té doby už se nikdo neozval,“ dodal smutně.

Setkání se svým idolem

Se svým idolem – Karlem Gottem – se dokonce jednou setkal osobně. V sedmdesátých letech, kdy Mistr v Plzni koncertoval. Svatek tehdy dělal jednoho z pořadatelů.

„Stál jsem v zákulisí, Karel dozpíval, přiběhl a povídá mi: „Prosím tě, potřebuji pak co nejrychleji odjet. Mám ještě nějakou práci.“ A já mu hned skočil do řeči a odpověděl mu, že všechno zařídím, ať ale jde ještě zazpívat jednu písničku a že až se vrátí, bude všechno připravené. A tak se také stalo. Zavolal jsem na policisty, kteří před areálem byli, aby přijeli k zadnímu vchodu. Když Mistr dozpíval, udělal jsem mu cestu a on v klidu odjel. Já jsem pak musel krotit ten dav, který se poté vyřítil za ním. Každopádně na to setkání vzpomínám rád,“ dodal Svatek, který je rozvedený a žije sám.

Filmová hvězda

Muž, který se vydává za dvojníka Karla Gotta, se snažil proslavit i jako herec. V komparsu se nakonec uchytil. „Hrál jsem v desítkách filmů. Nejraději vzpomínám na první díl seriálu Dobrodružství kriminalistiky, který se točil v klášteře Chotěšov. V jednom záběru jsem byl vidět několik sekund. Pan Rösner byl u soudu a dlouze se na mě zadíval,“ zavzpomínal důchodce.

Štěstí zkoušel i v pěvecké soutěži Caruso show. Výsledek ale nebyl moc valný. „Já ale zpívám rád, tak třeba: Dámy a páni, vím, jak se ruší žal,“ začal nám zpívat nepříliš povedeně Svatek, který většinu života pracoval jako skladník.

S Mistrem plánuje scénku!

Svůj idol Svatek pečlivě sleduje a doufá, že se ještě někdy potkají „Mám pro něj nabídku. Takovou scénku. On by zpíval, a když by se písnička chýlila ke konci, přišel bych tam třeba já a v ruce bych držel židli. On by mi řekl, že tam nemůžu být, že tu zpívá a já bych mu odpověděl: To bude jenom chvilka, Mistře. A tak by to pokračovalo...“ plánuje Svatek.

„A také jsem rád, že se mu pořád daří a je šťastný. To, že má teď ve svém věku dvě malé děti, mu moc přeji. Dneska už na tom není vůbec nic divného,“ uzavírá důchodce.

Co na to říká Karel Gott?

„Nevím, co je to za pána. Je možné, že jsme se někde setkali, ale já si to nepamatuji! Víte s kolika lidmi přijdu do styku? Jestli mě napodobuje, pak mu to nemám za zlé. Já mám řadu imitátorů a to svědčí o tom, že asi je co napodobovat.“



Přečtěte si
aksura
25. 1. 2011 • 18:19

aksura
25. 1. 2011 • 18:19

To fakt již nemají o čem psát ? Takovou slátaninu.

dannaa
24. 1. 2011 • 06:21

To mne pobavilo.Mne si pletli s Martou Vančurovou.

motl57
23. 1. 2011 • 17:11

Tak to redy byla bomba.Co ma ten magor spolecneho s panem Gottem to je do nebe volasjici drzost ze si dovoli napsat pletou si me s Kajou.Pan Gott by se asi od plic zasmal kdyba tohle cetl ale on je na takove blazny povzneseny.Jsem jeho fanynka uz 47 let ale tohle je na me opravdu moc.Jsi pekny vul pane SVATKU A UBOZAK.Avubec neminim se rozcilovat.

illis
23. 1. 2011 • 14:39

jinak by si musel přiznat, že žádná podoba tam není. Prostě si to jen myslí. Je vidět, že se mu líbí číst o sobě. Takže rychle k očnímu "Karle" a s brýlemi zjistíte, že Karlu Gottovi nejste vůbec podobný. Tvrdit, že je mu podobný je pěkně odvážné a přihlouplé (N.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.