Jan Libíček (†43) - Smrt si zavinil sám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Libíček (†43) - Smrt si zavinil sám!

Jan Libíček měl panický strach z doktorůa nemocnica nikdy se nenechal léčit.
Jan Libíček měl panický strach z doktorůa nemocnica nikdy se nenechal léčit. (ČTK, ara)

Jan Libíček (†43), korpulentní herec proslavený zejména komediálními rolemi ve filmech Pane, vy jste vdova, Tři oříšky pro Popelku či Světáci patřil až do své předčasné smrti v roce 1974 k nejpopulárnějším českým umělcům. Zemřel přímo před očima kolegů během natáčení komedie Jak utopit doktora Mráčka, podle nejbližších si však smrt zavinil sám!

Na Libíčka zavzpomíná v dnešním vydání magazínu TopStar na Primě i režisér Václav Vorlíček, který byl jedním ze svědků hercovy ošklivé smrti. „Libíček měl za sebou už asi osm filmovacích dní. Točila se scéna, kdy vodníci čekají na břehu na blížící se pramici s doktorem Mráčkem a chtějí ho utopit. Já s kameramanem jsem přes vodu pozoroval Libíčka, jak si povídá s Menšíkem,“ popisuje černý den natáčení Vorlíček. „Najednou se Libíček skácel zády do vody. Vyrazili k němu připravení záchranáři, vylovili těch jeho sto čtyřicet kilo váhy z vody a mezitím dorazila záchranka,“ říká slavný režisér s tím, že velkou roli v následujících událostech sehrál i Libíčkův panický strach z lékařů.

Herec se totiž na okamžik z bezvědomí probral, ale když nad sebou viděl doktory, začal jim v transu utíkat. Nakonec jej dostali do sanitky, z té už však herec nikdy nevystoupil. Během převozu do nemocnice zemřel. Podle Vorlíčka Libíček coby silný cukrovkář zemřel na diabetický šok.

Libíčkův kolega z Divadla Na Zábradlí Ivo Niederle (80) navíc tvrdí, že herec měl i urologické problémy. Podobný záchvat Libíčka postihl i pár dní před smrtí, a právě Niederle jej odvedl do nemocnice. Herce tam chtěli hospitalizovat, jenže Libíček se tolik bál, že utekl. „Kdyby tam zůstal, určitě by to podchytili a Honza mohl žít,“ myslí si Niederle.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.