Svůdník a rebel Sean Penn slaví padesátku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Svůdník a rebel Sean Penn slaví padesátku!

Padesátník Sean Penn.
Padesátník Sean Penn.

Oscarový herec, charismatický bouřlivák, exmanžel Madonny a čerstvě opět rozvedený Sean Penn slaví dnes kulatiny. A to ne ledajaké, je mu rovných 50! Prožil toho už ale za tři padesátníky…

Sean Penn je svůdníkem i dobrým otcem, rebelem a zastáncem práv utlačovaných. Jedna jednou z nejvýraznějších postav Hollywoodu.

Jeho čtyřletý vztah se zpěvačkou Madonnou provázely ostré střety s paparazzi i obvinění z domácího násilí, v roce 1989 následoval rozvod. Exmanželé však prý zůstali dobrými přáteli a dodnes se stýkají. Letos bylo oficiálně rozvedeno Pennovo čtrnáct let trvající manželství s hereckou kolegyní Robin Wrightovou (známá například díky roli Jenny z Forrest Gumpa).

Pár, který spolu má dvě děti, sedmnáctiletého syna Hoppera Jacka a devatenáctiletou dceru Dylan, se předtím rozcházel již několikrát, nakonec se však manželé vždy smířili. Tentokrát to však vypadá na definitivní konec. Před dvěma lety se spekulovalo o tom, že se Penn sblížil s českou modelkou Petrou Němcovou, loni se na veřejnosti zase objevoval s černošskou kráskou Jessicou Whiteovou.

Je aktivní i politicky, hlasitě kritizoval americké angažmá v Iráku a osobně pomáhal po hurikánu Katrina či záplavách na Haiti.

Pikantní je jeho podpora venezuelského prezidenta Huga Cháveze, který je současným symbolem odporu pro »amerického imperialismu«. Hollywoodský herec nedávno prohlásil, že řada publicistů o Chávezovi píše lži a měli by proto skončit ve vězení.

Na obrazovku se dostal přes rodiče

Jeho matka Eileen Ryanová se objevila v celé řadě filmů a televizních pořadů, časem i po boku či pod režijním vedením svého syna. Seanův otec Leo, herec a režisér, mu v polovině 70. let nabídl roli v seriálu, který tehdy točil.

Filmovou kariéru tehdy blonďatého Penna nastartoval snímek Večerka (1981), v němž si zahrál s Tomem Cruisem. O rok později zabodoval v komedii Zlaté časy na Ridgemont High a uznání kritiky mu vzápětí vynesla dramata Zlí hoši, Dravec a feťák a Tváří v tvář smrti.Za svoji hereckou kariéru byl Sean Penn pětkrát nominovaný na Oscara.

Třikrát neuspěl - s výkony ve snímcích Mrtvý muž přichází, Sladký Ničema a Jmenuji se Sam. Zlatou sošku poprvé získal za hlavní roli v kriminálním dramatu Tajemná řeka, které režíroval Clint Eastwood. Druhého ocenění od americké akademie se dočkal loni za své působivé ztvárnění amerického politika a bojovníka za práva homosexuálů Harveyho Milka.

Sean Penn režíroval čtyři celovečerní snímky. Jeho filmy Vyvrhel, Křižovatka smrti, Přísaha a Útěk do divočiny si oblíbili diváci i kritika a vysloužily si několik ocenění na mezinárodních filmových festivalech.

O bouřlivákovi a svůdníkovi Pennovi na Ahaonline.cz:

Herci Sean Penn a Robin Wright - Konečně rozvedeni!

Herec Sean Penn: Mlátil Madonnu, teď zkopal muže!

Největší pokrytci Hollywoodu: Hrajou si na světce, a přitom…

S Madonnou v posteli

Autor ex, ČTK

Foto ara

17. 8. 2010 11:00

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.