Smrt Ladislava Smoljaka: Divadlo pojede dál! Včera už se zase hrálo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt Ladislava Smoljaka: Divadlo pojede dál! Včera už se zase hrálo!

Symbolické foto: Zdeněk Svěrák prochází kolem úmrtního oznámení o skonu jeho parťáka Ladislava Smoljaka.
Symbolické foto: Zdeněk Svěrák prochází kolem úmrtního oznámení o skonu jeho parťáka Ladislava Smoljaka. (Aha! – Marek Pátek)

Je středa, krátce po osmnácté hodině, a do Divadla Járy Cimrmana na pražském Žižkově se začínají trousit herci představení České nebe, prvního od smrti Ladislava Smoljaka (†78). Později přicházejí i napjatí diváci. Herecký ansámbl i publikum se dopředu obává, zda divadlo bez jednoho z jeho tátů nepřestane mít šťávu. Vypadá to ale nadějně!

„To víte, že mám strach. Smrtí pana Ladislava jsem otřesena, ale bylo by strašně smutné, kdyby to zbylí herci psychicky nezvládli a divadlo bez něj odpískali. Zůstanu Cimrmanovi věrná, i když tu už není Smoljak,“ svěřila se nám jedna z prvních divaček.

Zatímco v tvářích lidí čekajících na představení se zračí směs nervozity a napětí s očekáváním, obličeje herců jsou bledé a dávají tušit, že si někteří z nich prožili řadu bezesných nocí. Vždyť ztratili jednoho z nejlepších kolegů a kamarádů…

„Je hrozné vedro,“ zmohl se na stížnost proti počasí po příjezdu Svěrák, kterého na místo dopravil nový nablýskaný černý mercedes.

Divadlo od včerejška hraje naplno dál a zdá se, že přeci jen nezanikne. „V úterý jsme si sedli a řekli jsme si, že budeme hrát i v další sezoně,“ potvrdil iDnes.cz manažer scény. Smoljakovu roli v Českém nebi budou na střídačku hrát Zdeněk Svěrák s Miloněm Čepelkou. Počet představení ale klesne o pět, měsíčně se jich odehraje dvacet.

V pátek se v divadle chystá veřejné rozloučení bez rakve a oficialit. Každý bude moci od deseti do čtrnácti hodin přijít do divadla, poklonit se Smoljakově památce, na místě nechat kytici a zapsat se do kondolenční knihy. Rodina zesnulého chystá soukromý obřad, o němž nepodává žádné informace.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.