Zemřel Waldemar Matuška (†76): Selhalo mu srdce! A plíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřel Waldemar Matuška (†76): Selhalo mu srdce! A plíce!

 (Aha! – David Kundrát)

MIAMI – Česká hudební scéna přišla o jeden ze svých největších skvostů. Včera zemřel legendární zpěvák a herec Waldemar Matuška (†76). „Příčin moc. Trpěl těžkým astmatem, s kterým bojoval dlouho a statečně. Teď ale dostal akutní zápal plic a selhalo mu srdce,“.


> Rok trpěl těžkým astmatem!
> Osudným se mu stal zápal plic!
> Syn Waldemar: »Táta bojoval dlouho a statečně!«

MIAMI – Česká hudební scéna přišla o jeden ze svých největších skvostů. Včera zemřel legendární zpěvák a herec Waldemar Matuška (†76). „Příčin moc. Trpěl těžkým astmatem, s kterým bojoval dlouho a statečně. Teď ale dostal akutní zápal plic a selhalo mu srdce,“ hlásil včera smutně Matuškův syn Waldemar z floridského sídla v Kliknutím zvětšeteSt. Petersborough, které se ponořilo do hlubokého smutku. „Nezlobte se, momentálně nejsem schopná s vámi mluvit,“ brečela do telefonu Matuškova žena Olga.

Kliknutím zvětšeteWaldemar Matuška žil v USA od roku 1986. Do své původní vlasti se po roce 1989 opakovaně vracel, naposledy v roce 2007, kdy také 2. července, v den svých 75. narozenin, naposledy v pražském divadle Ta Fantastika vystoupil před publikem.

Kliknutím zvětšetePak mu ale přestalo sloužit zdraví, proto radikálně omezil svoje vystoupení. „Turné po Americe jsme nedělali už asi šest let, ty vzdálenosti jsou na mě moc velké. Zájem je i z Austrálie, ale třicet hodin v letadle mě děsí,“ vykládal loni v Kliknutím zvětšetelétě reportérům deníku Aha!, které pozval do svého domu na Floridě. Kvůli velké vzdálenosti padl i nápad, aby vystoupil na chystaném červnovém koncertu k příležitosti 70. narozenin Karla Gotta. „Věděl, že do Čech už se asi nepodívá,“ řekl včera deníku Aha! malíř Kristián Kodet, který u Matušky na Floridě strávil ještě letos na jaře čtyři měsíce. „Bylo to skvělé, báječné, Walda vůbec nevypadal na to, že by měl zemřít. Byl plný síly, měl plány...“

Rozloučení bude v Praze!

Kliknutím zvětšetePRAHA (red) – Hned poté, co rodina Waldemara Matušky oznámila šokující zprávu o jeho skonu, potvrdila i to, že poslední rozloučení se »Slavíkem z Madridu« se uskuteční v Praze. Jak konkrétně proběhne a který to bude den, bude oznámeno v nejbližších dnech.

Takový byl Waldemarův život

■ Vyučil se sklářem, pracoval ve sklárně v Karlových Varech.
■ V roce 1950 se stal sboristou Státního souboru písní a tanců. Na konci 50. let se přesunul do Prahy, vystupoval v Redutě či v kavárně Vltava a jezdil s Mambo kvintetem po tancovačkách.
Kliknutím zvětšete■ V letech 1960 až 1962 vystupoval v divadle Semafor, poté účinkoval v divadle Rokoko (1963 – 1970) a v roce 1970 hostoval v Národním divadle. Z Rokoka odešel se skupinou Mefisto, spolupracoval s Václavem Hybšem a poté se věnoval především country s doprovodnou skupinou K.T.O.
■ V roce 1986 emigroval a požádal v USA o politický azyl. Poté žil na Floridě, hrál a vydával desky. Veřejnost se o jeho emigraci dozvěděla z Rudého práva z článku Morální pád jednoho zpěváka.
■ Byl třikrát ženatý, se svou poslední manželkou, zpěvačkou Olgou Blechovou, se oženil v roce 1976. Z prvního manželství se mu narodil syn Mirek, ze třetího Waldemar.
■ K jeho největším hitům patří písně Tereza, Jó, třešně zrály, Ach, ta láska nebeská (s Evou Pilarovou), To se nikdo nedoví (s Helenou Vondráčkovou), Růže z Texasu, Slavíci z Madridu, Sbohem, lásko, Písnička pro Zuzanu, Když máš v chalupě orchestrion nebo Jen se přiznej, že ti scházím.
■ Hrál v řadě celovečerních filmů – např. Limonádový Joe (1964), Kdyby tisíc klarinetů (1964) či Noc na Karlštejně (1973).
■ Získal dvakrát Zlatého slavíka (1962, 1967) a řadu ocenění na festivalu Bratislavská lyra.
■ V roce 2007 dostal od prezidenta Václava Klause Čestnou plaketu prezidenta republiky.

Více o smrti Waldemara Matušky čtěte v pondělním vydání deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.