Jan Kanyza (62) přišel o nohu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jan Kanyza (62) přišel o nohu

 (: ara)

Na začátku loňských prázdnin herec uklouzl na své vlastní chatě po mokré trávě. Těžký úraz vyžádal několikatýdenní léčbu.

Dodnes se musí při chůzi opírat o hůl. A scénarista nového českého filmu Jménem krále mu dokonce napsal roli takříkajíc na tělo: jednonohého starce!

Na premiéru filmi Kanyza přišel v doprovodu své dcery a s nezbytnou holí. Z jeho výrazu bylo patrné, že se stále potýká s bolestmi. A jak film vidí kritici? Třeba takhle:

"Herci jedou na autopilota a vzmůžou se jen na šarže. Karel Roden, kterému jdou dobře slizáci, psychopati, případně blouznivé mátohy, je tentokrát za „hodnýho kluka středověkýho" (sálá z něj klid a dobrota) a Jan Dolanský tradičně za rošťáka. David Matásek je za Matáska v helmě a Lukáš Vaculík za Vaculíka, který se omylem octnul ve středověku. Jan Kanyza přesvědčivě předstírá, že nemá nohu a nemá paruku. V tom je lepší než Martin Štěpánek, který ten smeták na hlavě svým herectvím neobhájí. Klára Issová je spanile bledá, Markéta Hrubešová hříšně vnadná. A tak dále. Všichni mluví ušlechtilým jazykem imitujícím „středověkštinu", z níž občas přechází do současné hovorové češtiny. Dramaturg si udělal výlet do sklípku ještě před natáčením."

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.