Pohřeb Jana Kaplického (†71): Vdova Eliška přišla ve svatebním... a zhroutila se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřeb Jana Kaplického (†71): Vdova Eliška přišla ve svatebním... a zhroutila se!

Vdova po Janu Kaplickém seděla v první řadě. Hned vedle ní usedla Dagmar Havlová. A během celého obřadu ji utěšovala.
Vdova po Janu Kaplickém seděla v první řadě. Hned vedle ní usedla Dagmar Havlová. A během celého obřadu ji utěšovala.

PRAHA – Desítky smutečných věnců, stovky hostů, slzy a nářek. Tak vypadal smuteční obřad vypravený zesnulému architektovi Janu Kaplickému (†71) v kostele Svaté Anny na pražském Starém Městě. A právě tam se se svým manželem přišla rozloučit i mladá vdova Eliška (30), která se poprvé ukázala na veřejnosti.


Veřejné rozloučení s Janem Kaplickým (†71) v Praze: Přišly desítky přátel, herců, zpěváků a stovky lidí z ulice!

Na sobě přitom měla i část svého svatebního oděvu. Není divu, že obřad nesla ze všech nejhůř…

Během smuteční piety se totiž několikrát zhroutila a utěšovat ji musela Dagmar Havlová, která seděla hned vedle ní. Jediné, co jí dodávalo sílu a drželo nad vodou, byly zlaté rukavice, které měla i na svatbě s architektem. Kliknutím zvětšetePrávě ty si celou dobu hladila a prohlížela si je. A není se co divit. Šaty, ve kterých se za Kaplického provdala, slavný architekt totiž sám navrhoval...

Kliknutím zvětšeteNa pohřeb dorazil i Pavel Bobek, který se svému dlouholetému příteli veřejně omluvil. „Vždycky jsme se přeli, jestli člověk je, nebo není pravoúhlý. A jestli architektura má být kulatá, nebo pravá. Já tvrdil, že pravoúhlá, ale nyní vím, že jsi měl pravdu. Ty sis totiž nikdy nesedl. Kliknutím zvětšeteTy jsi byl kruhem, který mě obklopoval, ale nikdy se neuzavřel. Byl jsi mým létajícím talířem, mým pohledem do budoucnosti,“ vyřkl se slzami na krajíčku zpěvák, který zároveň svému příteli zazpíval píseň od jeho nejoblíbenějšího zpěváka Johnnyho Cashe.

Kliknutím zvětšeteS architektem se přišla rozloučit i jeho blízká známá Eva Jiřičná. „Jan se nerad něco učil. Byl individualista. Nesnášel autoritu, a proto byl v tom, co dělal nejlepší,“ řekla Jiřičná. Pietní akt na počest Kaplického si nenechal ujít ani anglický kritik architektury a novinář Deyan Sudjic, který spíše vzpomínal na život architekta v Anglii. Kliknutím zvětšete„On byl vždy ve správou dobu na správném místě. Byl to brilantní člověk. Pamatuju si jeho byt v Londýně. Byl úchvatný. Uprostřed obýváku byl velký hliněný stůl s dírami jako ementál a Kliknutím zvětšetena zdi mu visel obraz velikého hamburgeru. Byl přes celou zeď,“ zavzpo- mínal na Kaplického.

Kaplický zemřel na zástavu srdce 14. ledna jen sedm hodin poté, co mu žena Eliška povila dceru Johanku.

Dopis Johance k dvanáctým narozeninám

Milá Johanko,
Kliknutím zvětšetejak víš, Tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy Ty ses do něj vydala. Připomínám to dnes, protože to byl shodou okolností den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já. Nevím, proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací vzpomínka na to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu. Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím. Určitý úspěch, a věř mi, tehdy to úspěch byl, jsem spolu s mnoha dalšími skutečně zaznamenal. Budova Národní knihovny, kterou při svých procházkách Prahou vídáš v místě někdejšího pomníku diktátora, je moderní odpovědí na historickou dominantu Pražského hradu. Její vskutku demokratickou paralelou. Je zosobněním tvořivého ducha, výrazem vzdělanosti, kulturnosti a humanity tradičně svázané s Prahou a s jejím reliéfem. Projevem pokorné úcty člověka k přírodě.
Přejí Ti do dalších let, milá Johanko, všechno dobré. A také abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné.

Tvůj Václav Havel.

Rozloučení bez rakve

PRAHA – Všichni příznivci Jana Kaplického, kteří se s ním přišli rozloučit do kostela svaté Anny, se ve smuteční síni museli spokojit pouze s jeho fotografií. O tom, kde jsou Kaplického ostatky, se včera pouze spekulovalo. Televize Prima ve svém hlavním zpravodajství s odvoláním na pozůstalé uvedla, že kremace proběhla již v pondělí.

Politici se na Kaplického vykašlali

Kliknutím zvětšetePRAHA – Mezi stovkami účastníků včerejší pietní vzpomínky na Jana Kaplického nebyl osobně nikdo z politických špiček státu, tedy až na Jiřího Paroubka (ČSSD). Proč? Všichni shodně tvrdí: „Byli jsme pracovně zaneprázdněni.“

Prezident Václav Klaus prý přitom neposlal Kaplického rodině ani kondolenci a neobtěžoval se poslat ani květiny na obřad. Premiér Mirek Topolánek (ODS) byl v době obřadu na jednání v Budapešti o zbudování nového plynovodu. Kaplického rodině alespoň poslal kondolenci a na smuteční obřad pak květiny. I ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) se kvůli pracovnímu vytížení nemohl osobně zúčastnit. Stejně jako premiér poslal kondolenci a obřadu se zúčastnil zástupce sekretariátu ministra, který na místě položil kytici růží se stuhou.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: (km), (pol)
Foto Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl, David Kundrát, Mária Rušinová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.