Zpěvák Pavel Novák (†64): Nečekaná pocta 15 let po smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zpěvák Pavel Novák (†64): Nečekaná pocta 15 let po smrti

Bojoval s rakovinou prostaty.
Bojoval s rakovinou prostaty. (Foto ara)

Zpíval Nádhernou lásku a má svoji lavičku! O dva dni dřív oslavil Přerov nedožité 80. narozeniny svého rodáka a zpěváka Pavla Nováka (†64). Zároveň si letos připomíná i 15 let od smrti interpreta hitů Malinká nebo Pihovatá dívka.

Novák byl ikonou hudební scény 60. let, obdivovanou ženami a především hluboce zapojenou do života Přerova. A ten na zpěváka také nezapomněl. Dva dny před jeho nedožitým jubileem uspořádal na náměstí TGM velkou slávu. „Pro naše město byl rozhodně jedním z nejslavnějších lidí, kteří se tu narodili a žili. Jsme na Pavla Nováka stále pyšní,“ konstatuje primátor města Petr Vrána, který nechal u Laguny odhalit ručně vyřezávanou lavičku, na které je podobizna zpěváka s kytarou a krátkým popiskem. Je dlouhá dvaapůl metru a město za ni dalo 27 a půl tisíce korun.

Výstava i zpěv

Na náměstí byla také otevřena výstava se zpěvákovou tematikou. „Shromáždili jsme tisíce řádků textu, stovky fotografií a další artefakty jako třeba nejoblíbenější kytara Pavla Nováka nebo klobouk,“ uvedla vedoucí Galerie města Přerova. Atmosféru Novákovy zlaté éry dokreslil i hudební doprovod v podání Dušana Milloniga, který stál u založení kapely Vox už v roce 1966. A právě tehdy vznikly legendární hity v čele s Nádhernou láskou.

Jako Karel?

Pavel Novák, který rád holdoval alkoholu, zemřel v roce 2009 na rakovinu prostaty. Hrál a zpíval v kapelách Synkopa a Vox, v roce1967 si převzal bronzového Slavíka a proslavil se také jako skladatel, textař a spisovatel. Složil více než sedm set písniček a napsal dva tisíce textů, v pozdějších letech se věnoval také tvorbě pro děti. Pamětníci tvrdí, že kdyby se uměl v začátcích své kariéry vzdát svého milovaného Přerova a přestěhoval se do Prahy, byl by stejně slavný jako Karel Gott (†80).

Král kasín Leon Tsoukernik dal Gottovi slib na smrtelné posteli!

Video se připravuje ...

Tátu přežil jen o 13 let

Obava z dědičnosti nebezpečné rakoviny trápila i Novákova jediného syna, Pavla Nováka ml. (†57), který šel v otcových šlépějích. Opakovaně podstupoval vyšetření prostaty. Svého tatínka však přežil o pouhých 13 let, jelikož v roce 2022 byl za záhadných událostí, poté, co byl jistou dobu pohřešován, policií nalezen bez známek života ve svém voze. Policie na žádost rodiny oficiální příčinu jeho smrti z pitevní zprávy odmítla zveřejnit. I proto se spekulovalo, že roli v jeho náhlé smrti mohl sehrát svou neblahou roli alkohol.

Jedno vnouče hraje fotbal

Pavel Novák ml. má dvě děti. Elišku Novákovou, která drží štafetu a jde v dědových a otcových šlépějích. Filip Novák (33) je profi fotbalista, hraje na pozici levého obránce za český klub SK Sigma Olomouc, a má skandálem opředenou ženu. Vzal si modelku Kateřinu Provazníkovou (26), která proslula selfie s Jágrem v posteli, jež chtěla zpeněžit. Momentálně čeká Novákovo pravnouče.

Monika Absolonová: Umělý hlas Gotta? Trochu šílený!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hejhej
9. 3. 2024 • 18:02

Pavel Nová nechlastal, chlastal Petr Novák

Uživatel_5571928
9. 3. 2024 • 15:21

mate pravdu, je to podle o nekom psat, ze holdoval alkoholu, NENI to pravda. Byl to moc slusny clovek, vzorny otec rodiny , ti, kdo to napsali, by se meli hanbit...

Jana Nováková
9. 3. 2024 • 08:22

Nikdy nikde jsem nečetla nebo neslyšela že by Pavel Novák starší holdoval alkoholu,ale Pavel Novák mladší ano,hodně a rád.Udělejte si v tom jasno a nepomlouvejte nevin­ného,­nezas­louží si to.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.