Co prozradil seriál Koruna? Karel III. tajně navštívil Prahu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co prozradil seriál Koruna? Karel III. tajně navštívil Prahu

PRAHA, 21. prosince 1992 Takto se Charles se svým týmem procházel předvánočním centrem města...
PRAHA, 21. prosince 1992 Takto se Charles se svým týmem procházel předvánočním centrem města... (Foto ČTK, Netflix)

Mimořádně sledovaný seriál Netflixu o britské královské rodině Koruna se dočkal páté řady, která se především věnuje rozpadu manželství prince Charlese (74) s princeznou Dianou (†36). Deníku Aha! se při té příležitosti podařilo zjistit, že jen 12 dní po rozchodu s Dianou přiletěl Charles, nyní král Karel III., na tajnou návštěvu Prahy.

Seriál věnuje rozchodu budoucího královského páru ze začátku 90. let mimořádný prostor. Ukazuje, jak se Diana s Charlesem na odluce v prosinci 1992 dohodli a jak se princ (Dominic West) od své ženy (Elizabeth Debicki) stěhuje z Kensingtonského paláce v centru Londýna. Ve skutečnosti se psal 9. prosinec a tehdejší Česká tisková kancelář (ČTK) o tom informovala s titulkem: „Princ Charles a princezna Diana se rozhodli žít odděleně.“

Vánoční host

O dvanáct dní později se stalo něco nečekaného. Charles, čerstvě odstěhovaný od své manželky – v té době nejfotografovanější ženy světa – se v předvánočním čase objevil v Praze. Nešlo o státní návštěvu, ale soukromou a utajovanou do poslední chvíle. Zatímco Diana v Londýně spřádala plány, jak svému muži knihou a pozdějším rozhovorem pro BBC, pořádně zatopí, Charles přiletěl za Václavem Havlem (†75). Byla to jeho první zahraniční cesta po oznámení odluky s Dianou.

Nejslavnější královské rozvody

Video se připravuje ...

Zákaz focení

ČTK 21. prosince 1992 v 12 hodin a 53 minut vydala zprávu. „Následník britského trůnu princ Charles přicestuje dnes odpoledne okolo 15:00 do Prahy na soukromou návštěvu, potvrdil dnes ČTK představitel britského velvyslanectví v Praze.“ V 16:26 už pak agentura informovala o přistání Charlesova letadla. „Hned po příletu na ruzyňské letiště odjel na Pražský hrad. Přílet následníka britského trůnu provázela na pražském letišti přísná bezpečnostní opatření a britská strana si nepřála ani jeho fotografování,“ píše se v archivní zprávě.

Zakládali nadaci

Charles před Vánocemi roku 1992 řešil s tehdejším prezidentem Václavem Havlem založení nadace na ochranu památek Prahy a jejích architektonických děl – Prague Heritage Fund. Myšlenka na vytvoření nadace vznikla při předchozí princově návštěvě Československa v květnu 1991, tehdy ho ještě doprovázela manželka Diana.

Film o památkách

Podle tehdejší ředitelky památkového odboru Pražského hradu Elišky Fučíkové se princ Charles podílel na přípravě dokumentárního filmu o pražských památkách, který u nás natáčela britská televize BBC.

V Praze byl pětkrát

Celkem byl Charles v Praze pětkrát. Po jeho nástupu na trůn ho na další návštěvu Česka pozval v gratulačním dopise prezident Miloš Zeman (75).

Nejhorší chvíle britské královské rodiny odhaluje pátá řada Koruny!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Yarda
21. 11. 2022 • 15:58

Ještě odkaz wo co go:
http­s://ww­w.me­gakni­hy.cz­/bio­grafi­e/3124­80-the-crown.html

Yarda
21. 11. 2022 • 15:58

Proč tajně? Vzpomněl jsem si, jak jednou přiletěl na návštěvu a naši potentáti museli u červeného koberce čekat, protože si údajně letadlo pilotoval a než udělal důležité úkony po přistání.
BTW: Co se týká toho seriálu, sháním knihu The Crown (českou verzi) a nikde ji nemohu sehnat, ani po antikvariátech. Nevíte někdo, kde by mohla být k mání?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.