Obávaný vládce Krkonoš se vrací! Z Davida Švehlíka je Krakonoš | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Obávaný vládce Krkonoš se vrací! Z Davida Švehlíka je Krakonoš

David Švehlík
David Švehlík (foto CNC - Matin Hykl, Pavel Machan, David Kundrát, Marek Pátek)

Konečně jiná role! David Švehlík (50), který se v posledních letech zabýval ve svých rolích vraždami a soudními spory, zabrousil do pohádky. V novém příběhu Krakonošovo tajemství si střihne rovnou titulní postavu. „„Krakonoš byl pro mé dětství zcela zásadním hrdinou díky Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám,“ přiznal herec.

Rád vybočil ze své herecké škatulky. A navíc ocenil, že ani tento aktuální pán hor není typický podle šablony. „V té naší pohádce je ta postava jiná. Rovnou mohu dopředu slíbit jisté překvapení. Pro mne je poctou zahrát si v pohádce. Obzvláště pak, když je jako tato dobře napsaná, má dobré obsazení a výborného režiséra. Jsem velký milovník Krkonoš, takže tím větší mám z role radost,“ dodal David Švehlík. Zatímco on při natáčení čerpal ze svého dětství u televize, jeho kolega Jakub Prachař (37) mohl sáhnout rovnou do lůna rodiny. Kuba totiž představuje negativní postavu, někoho jako byl Trautenberk, kterého tak skvěle v již zmiňovaných Krkonošských pohádkách hrál jeho dědeček Ilja Prachař (†81). Navíc je herec dědečkovi neuvěřitelně fyzicky podobný.

Tajemství o Vánocích

Režisér Peter Bebjak (51) vsadil na plejádu dalších oblíbených herců jako je Ondřej Sokol (50), Jan Nedbal (31), Leona Skleničková (23) nebo třeba Martin Huba (79). „Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ říká režisér, který vánoční pohádku točí právě teď, v těch největších vedrech. Scénář zavede příznivce pohádkových příběhů na zámek Hůrka do podhůří Krkonoš. Do něj přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou krásnou komtesou Blankou a mladším bratrem Adamem. Cestou Štěpánův kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku, Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. Naplní se jejich láska? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách odehrálo?

A konečně – jaký příběh nakonec napíše národopisec Jiráček, který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé stále věří v Krakonoše. Tyto a mnohé další otázky, včetně té nejzásadnější, kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství, poodhalí divákům o Vánocích Česká televize.

Trailer na norskou pohádku Tři přání pro Popelku

Video se připravuje ...

Kde se točí

Štáb s herci se postupně objeví v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v jeskyních v okolí Blanska, ve skanzenu Veselý kopec a v Úštěku. Pro pohádkový zámek Hůrka, v němž se odehrává velká část děje, využili tvůrci lokace hradů Kost a Sovinec a zámků Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí.

Kde se Krakonoš vzal?

„Rozporuplná a tajemná postava Krakonoše patří k nejzajímavějším hrdinům našich pověstí a pohádek. Lidé si o vládci a ochránci Krkonoš a jejích pokladů vyprávějí už několik století, knížek o Krakonošovi jsou desítky, možná stovky. Ale ani vědci se neshodnou na tom, kdo to vlastně Krakonoš je a odkud se vzal. Náš příběh přináší jednu z možných odpovědí na tuto věčnou otázku,“ vysvětluje autorka scénáře a kreativní producentka České televize Barbara Johnsonová.

V sočasné době reprízuje televize seriál Kriminálka Anděl a také Život a doba soudce A. K., kde se David Švehlík býskl jako kriminalista a soudce.

Kamila Janovičová před premiérou Tajemství staré bambitky 2: Třesou se mi kolena!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.