Jediný žijící herec z filmu Atentát Rudolf Jelínek: Ostatní odešli na věčnost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Jediný žijící herec z filmu Atentát: Ostatní odešli na věčnost

Radek Brzobohatý a Rudolf Jelínek ve filmu Atentát
Radek Brzobohatý a Rudolf Jelínek ve filmu Atentát (archiv)

O dnešním večerním programu má jasno! Rudolf Jelínek (87) si na ČT2 nenechá ujít film Atentát, od jehož natočení uplynulo už 58 let. Bude přitom vzpomínat na milované kolegy a kamarády, kteří jsou už na věčnosti. Všechny je totiž přežil...

Postavy ve filmu byly inspirované skutečnými hrdiny odboje, jména Kubiš, Gabčík a Opálka jsou pojmy. Režisér Jiří Sequens (†85) ale už dříve uvedl, že účastníci atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha jsou v ději pod svými krycími jmény. Jelínek se proto v roli jmenoval rotmistr Strnad, ale představoval Kubiše. Gabčík, kterého si zahrál Ladislav Mrkvička (†81), byl zase rotmistr Vyskočil. „S Láďou jsme se při natáčení seznámili. A bylo z toho celoživotní přátelství až do jeho smrti,“ říká Rudolf.

Ondřej Brzobohatý otevřeně o svém soukromí! Nestěžuji si

Video se připravuje ...

Mrkvička zemřel po velkém trápení s Parkinsonovou chorobou před dvěma roky. Radek Brzobohatý (†79), který zemřel před 10 lety na prasklou aortu, představoval ve filmu Adolfa Opálku alias nadporučíka Krále. „S Radkem jsme potom hráli dlouhá léta v divadle,“ vzpomíná Jelínek na svého parťáka z Vinohrad. Všichni herci museli před natáčením projít parašutistickým výcvikem. I když pak natočili nespočet filmů, Atentát považovali jednoznačně za svůj nejlepší. „Už když jsme ho točili, cítil jsem, že vzniká něco dobrého,“ tvrdí herec. „Rád se na něj podívám znovu. Budu si díky němu vybavovat dobu, kdy jsem začínal a pak šel z role do role... A hlavně budu vzpomínat na všechny moje kamarády! Byl to hezký život,“ uzavřel Jelínek.

Mimořádné ocenění

Když byl Jelínek před lety na dovolené ve Francii, dostalo se mu mimořádného ocenění. „Mimo jiné jsme tam zašli do jednoho muzea filmu. Pán nás prováděl, pouštěl ukázky a pak řekl, že na závěr nám musí představit výjimečný snímek. A pustil Atentát,“ vzpomíná herec. Vůbec mu nevadilo, že ho dotyčný nepoznal. Vždyť mu v době vzniku filmu nebylo ještě ani 30 let.

O atentátu na Heydricha čtěte také v Nedělním Aha!

Konec lásky Brzobohatého s Taťánou?! A nečekaný krok Felixe

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.