Bláznivá PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Z extrému do extrému! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bláznivá PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Z extrému do extrému!

Zima v pražské Stromovce.
Zima v pražské Stromovce. (Blesk:David Malik)

Počasí s námi v posledních dnech pěkně mává. Zatímco v pondělí jsme naměřili místy až -20 stupňů, včera přišlo extrémní oteplení. Teploty vyšplhaly až na 10 °C. A výsledek? Na fotkách sami vidíte, jak nám Česko roztálo.

Po včerejším přechodu frontálního systému k nám bude od jihu, postupně od jihozápadu proudit teplý vzduch. V místech s malou oblačností se můžeme o víkendu těšit na nejvyšší odpolední teploty přes 10 °C,“ slibuje meteoroložka Dagmar Honsová, podle níž další nárůst teplot přinese i příští týden.

Kardiaci, pozor

V místech, kde se bude nízká oblačnost rozpouštět, postupně naměříme dokonce až 20 °C!

Teplotní výkyvy mohou být rizikem zejména pro kardiaky, protože při nich dochází k vzestupu tepové frekvence a ke zvýšení krevního tlaku. Kardiologové rovněž varují, že se skryté srdeční vady mohou ozvat i u zdánlivě zdravých lidí. Zima se však ještě definitivně nevzdala… „Teplé jihozápadní proudění ukončí přechod studené fronty zřejmě v pátek,“ uvedla Honsová.

Víte, že...

...podobně extrémní teploty přinesl únor 1994? Tehdy panovaly celodenní mrazy, ale na konci měsíce šla teplota rychle i přes 20 °C.

Jak bude?

Dnes: polojasno, místy mlhy, den 5 až 9 °C, v Čechách až 11 °C.

Zítra: zataženo, mlhy, noc –2 až 2 °C, den 3 až 7 °C, místy až 10 °C.

Pondělí: zataženo, mlhy, noc –1 až 3 °C, den 3 až 7 °C, místy až 10 °C.

Úterý: jasno až polojasno, noc –2 až 2 °C, den 12 až 16 °C.

Středa: jasno až polojasno, ráno mlhy, noc –1 až 4 °C, den 12 až 17 °C.

PLZEŇ

Zatímco na konci minulého týdne tvořili umělci na zasněženém náměstí Republiky v Plzni ledové sochy, včera tu po bílé pokrývce nebylo ani památky. Sochy připomínají jen zbytky ledové tříště na dlažbě...

HRADEC KRÁLOVÉ

1/ Labe v Hradci Králové ještě před pár dny dovolovalo ptactvu stát na zamrzlé hladině u břehu, odkud je krmí lidé. Teď už tu ledová krusta není a opeřenci si plavou, kde se jim zachce.

2/ Prostranství u nádraží v Hradci Králové bylo před pár dny za krutých mrazů zasněžené a takřka prázdné. Teď už tu díky teplotě kolem 10 stupňů lidé postávají a posedávají na lavičkách.

PRAHA, Stromovka

Ještě minulý víkend se před Šlechtovou restaurací v pražské Stromovce proháněli bruslaři. Včera už by je tající led neudržel. Teplé počasí vytáhlo lidi k posezení na lavičce.

PRAHA, Karlův most

Fotky běžkařů na Karlově mostě zaujala minulý týden i řadu světových médií. Dnes je sníh prakticky pryč a lyžaře vystřídali pěší turisté.

PRAHA, Petřín

Zasněžená petřínská rozhledna vylákala k bobování mnoho dětí, jejichž radovánky pak zatrhli městští strážníci. Včera už by zákaz sáňkování a lyžování nikdo neporušil – sníh je pryč.

ZBÝŠOV

Takhle to ve Zbýšově, šestitisícovém městečku u Brna, vypadalo po sněhové nadílce minulý týden v pátek. Po oblevě sníh zmizel a vykoukla zeleň, teploměr tu včera odpoledne ukazoval 5 stupňů nad nulou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.