Ruská ostuda: Vykradl Putinův letoun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ruská ostuda: Vykradl Putinův letoun!

Prezident Ruska Vladimir Putin
Prezident Ruska Vladimir Putin (Profimedia.cz)

Što éto takóje? S ukrutnou ostudou se potýká ruská armáda. Na přelomu listopadu a prosince totiž zatím neznámí lapkové vykradli elektroniku z nedotknutelného superletounu, v němž má ruský vůdce Vladimir Putin (68) přežít i konec světa!

Letoun Iljušin Il-80 se momentálně nachází ve městě Taganrog v jihozápadním Rusku, pouhých 80 kilometrů od hranice s Ukrajinou. Zde už několik měsíců prochází plánovanou údržbou a modernizací. „Neznámé osoby vstoupily do letounu přes nákladní prostor,“ uvedla stroze ruská státní tisková agentura RIA Novosti. Odcizeno bylo 39 elektronických zařízení, některá z nich z drahých kovů, například zlata a platiny. Víc detailů k dispozici není, může však jít o technologie z ranku »supertajných«.

Letoun Iljušin Il-80 totiž patří k nejpřísněji utajovaným strojům ruské armády! „Celý incident vyšetřujeme,“ oznámil mluvčí ministerstva vnitra. Podle ruské televize Ren-TV byly z prostoru letadla odebrány otisky bot a prstů. Zatím není jasné, kdy přesně ke krádeži došlo. Přišlo se na ni totiž až 4. prosince během inspekce letadla. Při předchozí inspekci, která proběhla 26. listopadu, prý ale bylo všechno v pořádku.

Nebeský Kreml má odolat všemu

Letouny Il-80 mají Rusové celkem čtyři. Jde o soukromé letadlo, do nějž se ruský prezident a další vysoce postavení ruští činitelé uchýlí v případě vypuknutí jaderné války. V takové situaci by se z letounu stal jakýsi nebeský Kreml: jeho vybavení umožňuje prezidentovi komunikovat s vojsky na zemi i ponorkami a udělovat rozkazy. Zároveň je prý Iljušin obrněn tak, aby co nejlépe odolal i jadernému útoku.

Letouny pro velení v případě jaderné války mají rovněž Spojené státy, v jejich případě jde o E-4B Nightwatch z produkce firmy Boeing.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.