Nejznámější vězeň Kajínek: Útěk bych zvládl i dnes! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Nejznámější vězeň Kajínek: Útěk bych zvládl i dnes!

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek (instagram/kajinek_official)

Bývalý hrad Mírov na Šumpersku, nejstřeženější věznice v Česku. Dá se z ní utéct? Na doživotí odsouzený vězeň Jiří Kajínek (59) to před dvaceti lety dokázal. „Z každého vězení se dá utéct. Zvládl bych to i teď,“ tvrdí.

Neděle, 29. října 2000. Jiří Kajínek, kterému soud dva roky předtím dal doživotí za dvojnásobnou vraždu z května roku 1993 (o které dodnes tvrdí, že u ní nebyl, pozn. red.), trávil odpoledne na své cele s dvojnásobným vrahem Martinem Vlasákem (46). Podle oficiální verze spolu hráli šachy. V čase 18:20 si strážný všiml, že z okna cely vyhodil Kajínek lano a spustil se po něm. Přestože po něm střílel, podařilo se mu utéct.

Tajný komplic

V květnu 2017 dostal Kajínek prezidentskou milost a leccos o útěku prozradil. Řadu detailů si však nechává pro sebe. „Nikdo mi nepomáhal. Já si všechno musím udělat sám,“ rozesmál se při otázce Aha! na komplice, kterému by už nyní trest nehrozil. „Jsou věci, které se neříkají. A to ani po dvaceti letech. Něco se fakt nehodí,“ reagoval vzápětí.

Hrál videohry

Podle něj ale oficiální verze vězeňské služby nesedí. „Třeba si vymýšlela, že jsme hráli šachy. Vždyť Vlasák za mnou chodil na videohry, které jsem měl od bachařů povolené, aby mě nemuseli pouštět do kulturní místnosti,“ vypráví Kajínek.

Rozhovor s Jiřím Kajínkem u soudu

Piloval asi 40 minut

Aby mohl prolézt oknem, musel přepilovat asi třícentimetrovou mříž. „Měl jsem speciální pilky. Byly tenké a měly dlouhé zuby. Řezání muselo být tiché,“ vysvětluje. Akce musela být rychlá. „Nešlo to řezat několik dní. Bachaři skoro každý den kontrolovali mříže,“ říká, že dva řezy stihl přibližně za 40 minut. Jak se k němu pilky dostaly, neprozradil.

Pátrání sledoval z Prahy

Oficiální verze uváděla, že překonal hradby a zmizel v lese. Údajně měl mít poblíž připravené auto. Z Mírova zmizel dřív, než se kolem rozjelo obří pátrání. „To jejich pátrání bylo úsměvné. Sledoval jsem ho v televizi v 200 kilometrů vzdálené Praze,“ vzpomíná Kajínek. Do malé vesničky se občas jezdí podívat. „Lidé mi tam nyní vypráví, že kdybych k nim přišel, že by mě schovali,“ směje se.

Dopaden po 40 dnech

Zásahová jednotka ho chytla 8. prosince 2000, tedy po 40 dnech na pražském sídlišti Velká Ohrada v bytě Marie, manželky Ludvíka Černého, jednoho z »orlických vrahů«. V době dopadení byla na návštěvě ve věznici. Na místě zásahu však byla Daniela Chodounská, manželka dalšího z vrahů, která později dostala podmínku za to, že se snažila přeříznout zasahujícím policistům lano.

Víte, že...

...kvůli útěku byl odvolán ředitel věznice Milan Kohoutek? Ve věznici zůstal jako psycholog a v prosinci 2004 vypadl z okna své kanceláře a zabil se.

Jiří Kajínek vytáhl zbraň na policistu-kamaráda



Přečtěte si
-bello-
30. 10. 2020 • 01:07

to : nicnezpravda
teď hned pojmenuj , vyjádři, vyslov to " něco " , co bych dle tebe tomu hnusovi měla závidět!
Teď hned si porovnáme svoje vidění světa.
Takže :
1)
2)
3)
.
.
.

nicnezpravda
29. 10. 2020 • 15:22

Bello nezavid !

-bello-
29. 10. 2020 • 11:00

To je tam odporný chlap, že se mi dělá fyzicky zle, jen ho někde ukážou. Nechutný tupý slizoun. V jakém prostředí tedy žil?Vraždy údajně nespáchal, ale s orlickým vrahem byl kámoš, s dalším taky, takže ...
Nevím, proč kdejaký idiot profituje na své kriminální činnosti, ihned bych zavedla v Česku i Evropě:

"A Son of Sam law"
-------------------------
(this is an American English term for any law designed to keep criminals from profiting from the publicity of their crimes, often by selling their stories to publishers. .)

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.