Fenomén v novém kabátě: Lassie se natáčela na Šumavě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Fenomén v novém kabátě: Lassie se natáčela na Šumavě

Lassie se vrací do kin v novém zpracování původního příběhu
Lassie se vrací do kin v novém zpracování původního příběhu (BontonfilmCZ)

Je přátelská, po čertech mazaná, hlavně ale milující a věrná. Nezalekne se žádného nebezpečí a kupředu ji žene jediné: Aby se zase mohla setkat se svou rodinou. Na dojemném příběhu dlouhosrsté kolie Lassie vyrostlo už několik generací. A tradice pokračuje. Nejznámější fenka v historii kinematografie se po letech vrací nejen domů, ale i na filmové plátno.

Psal se rok 1939, když americký novinář Eric Knight publikoval v časopise Saturday Evening Post povídku o chlapci a jeho dlouhosrsté kolii, která se poté, co ji původní majitelé z finančních důvodů prodají, sama vydá na nebezpečnou a strastiplnou cestu zpátky domů. Příběh měl ohromný úspěch a čtenáři si doslova vyškemrali jeho knižní vydání. Román Lassie se vrací vydal Knight už o rok později. Stal se bestsellerem, přeložen byl do 24 jazyků a dočkal se i řady filmových zpracování. Největším úspěchem pro autora ale bylo, že knížku večer co večer hltaly dvě veledůležité čtenářky: jeho manželka Jera a dcera Betty.

Psí cvičitelka Renate: Výcvik pro film trval přes rok

Velkým oříškem byl pro filmaře především výběr hlavní hrdinky – představitelky Lassie. Úkolem byla pověřena cvičitelka Renate Hiltlová, která moc dobře věděla, kde hledat a co dělat, aby byl výsledek co možná nejdokonalejší. Jaké vlastnosti musí mít pes, kterého si vyberete na výcvik pro film?

„Nejdůležitější je, aby byl rád středem pozornosti, dal se snadno namotivovat a zvládal spolupráci s větším počtem lidí. Což zrovna u dlouhosrstých kolií není tak jednoduché.“ (smích)

Proč?

„Většinou potřebují jen svou smečku, jsou fixované na svou rodinu. Pro roli Lassie jsme proto museli vybrat mladého pejska, abychom si ho ještě mohli vytrénovat. Naštěstí jsme našli pětiměsíčního Bandita, který chtěl být hned centrem všeho dění.“

Jeho výcvik prý trval přes rok...

„To ano, a byl velmi náročný. Ale píle se vyplatila. Je z něj skvělá Lassie!“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.