50 let od konce BROUKŮ: Pravý konec Beatles! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

50 let od konce BROUKŮ: Pravý konec Beatles!

Beatles
Beatles (Foto Profimedia.cz)

Byl to téměř stejný šok, jako když umřel Elvis Presley nebo když zastřelili Johna F. Kennedyho! Je to 50 let, co se rozpadli Beatles, nejznámější skupina všech dob. Fanoušci po celém světě to nemohli rozdýchat, dívky si rvaly vlasy...

Psal se rok 1966, liverpoolská čtyřka byla na vrcholu slávy a najednou se rozhodla skončit s živým vystupováním. To byla první předzvěst blížícího se rozpadu. Vzájemná rivalita mezi Johnem Lennonem (†40) a Paulem McCartneym (77), kteří složili většinu písní, se stále prohlubovala. Neshody v kapele naplno propukly v roce 1969, když Brouci jako manažera angažovali proti McCartneyho vůli Allena Kleina. A ten najal producenta Phila Spectora, aby provedl změny na albu Let It Be.

McCartney se definitivně naštval a 10. dubna 1970 se v tisku objevila šokující zpráva: Paul kapelu opouští! Nejprve ale vydal rozhovor, ve kterém si sám pokládat dotazy. Uvedl, že nedokáže předpovědět, kdy se s Lennonem zase dají společně do práce. A na otázku, zda je rozluka dočasná či trvalá, řekl, že neví. Beatles se tak rozpadli.

Jako důvody vyjmenoval Paul rozdílné osobní názory i rozdíly v pohledu na hudbu a obchod. Spekulace, že k rozpadu Beatles nejvíc přispěla manželka Johna Lennona Yoko Ono (87) a všeobecně ženy, se po letech ukázaly jako liché a sám McCartney je veřejně popřel.

Lennona zastřelili

Po rozpadu skupiny rozjeli všichni členové kapely sólové dráhy. Naděje na možné znovuzrození Beatles ukončila smrt Johna Lennona v prosinci 1980, kterého zastřelil vyšinutý fanoušek Mark Chapman. V listopadu 2001 pak zemřel na rakovinu George Harrison (†58). Zůstali jen McCartney a bubeník Ringo Star (79).

Miliarda nosičů

Beatles natočili 13 alb a jsou komerčně nejúspěšnější skupinou všech dob. Už v roce 1985 překročil prodej s jejich nahrávkami miliardu nosičů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.