Schmitzer slaví 70. narozeniny: 70 věcí, které jste o něm (ne)věděli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Schmitzer slaví 70. narozeniny: 70 věcí, které jste o něm (ne)věděli!

Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer (Reprofoto ČT, ara)

Osobitý herec a velmi netradiční písničkář Jiří Schmitzer včera oslavil 70. narozeniny. „Už si nepotřebuju opatřit bydlení, děti mám velké.
Majetek hromadit nehodlám, takže spíš se chci bavit,“ prozradil. Do
kin nedávno vstoupil film v němž hraje s Ladislavem Mrkvičkou (80) hlavní role, a den před svým jubileem deníku Aha! řekl, že po pracovní stránce zatím žádné další plány nemá. Přečtěte si 70 zajímavostí z jeho života...

1. Již jako čtyřletý se syn herce Jiřího Sováka (†79) objevil i se svou matkou v úplných počátcích vysílání Československé televize.
2. Přesto si v dětství svého otce ani matky příliš neužil. Ze školky ho prý vyzvedával dědeček a víkendy trávil u své tety.
3. V dětství trávil čas v takzvané celotýdenní družině a možná to ho naučilo pověstné tvrdohlavosti.
4. Nakonec ho vychovával jeho dědeček, bývalý voják, který se jako jediný o kluka zajímal a dával mu dostatečnou pozornost, která mu tolik chyběla.
5. Zážitky s dědou ho inspirovaly při psaní textů. Byl prvorepublikový oficír, bojoval v první světové válce. Trávil s ním hodně času. Byl vojácky přísný, pískal třeba nástupy na oběd.


6. Citová prázdnota se s hercem táhla do dospělosti. I když se děda snažil, jak se dalo, rodiče nahradit nedokázal a Jiří se snažil špatné rodinné zázemí řešit boxem a alkoholem.
7. Na základní škole měl katastrofální studijní výsledky, proto se původně začal učit zámečníkem. Nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku.
8. Maturitu si udělal jen díky matce, která mu pořád opakovala, že by z něho jinak nic nebylo.
9. Na DAMU se přihlásil jen kvůli tomu, že tam nebyla matematika a aby se vyhnul vojně. Dostal se na ni až na druhý pokus.
10. Často se v mládí vracel pozdě v noci potají domů, a aby to děda nezjistil, detailně promazal zámky od dveří. Načapán prý nikdy nebyl.


11. Své první angažmá nastoupil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem.
12. Se svým otcem se na place potkal jen párkrát. Poprvé v seriálu Eliška a její rod (1966), v seriálu Chalupáři (1975) a snad nejznámější bylo setkání ve filmu Marečku, podejte mi pero! (1976).
13. Pod vlivem alkoholu způsobil autonehodu, při které zemřel chodec. Otec se ho zřekl: „Že jsi porazil člověka, to se může stát, ale žes byl ožralej jak dobytek, to se nepromíjí!“
14. Schmitzer byl odsouzen ke třem rokům vězení, z tohoto trestu si odpykal rok a půl.
15. Po propuštění z vězení na něho naštěstí režiséři nezanevřeli a jako první dostal roli hospodského ve filmu Postřižiny (1980).


16. Odmítá se o otci vyjadřovat. „Zeptala jste se poprvé, řekl jsem vám, že na takové otázky neodpovím. Zeptala jste se podruhé, opakuji, že neodpovím. A zeptáte-li se potřetí, odejdu,“ vyhrožoval v rozhovoru pro Instinkt.
17. Se svým otcem nepromluvil do roku 2000, kdy Jiří Sovák zemřel. Dokonce mu nešel ani na pohřeb, protože mu nemohl odpustit to, že tu pro něj v těch nejtěžších chvílích nebyl.
18. Jiří Sovák platil Jirkově matce měsíčně na výživném celých 450 korun v době, kdy průměrný plat dělal 1200 korun.
19. Navíc dvakrát do roka přispíval Sovák pěti procenty ze svých dalších výdělečných činností a celkově měl na výživném zaplatit 400 tisíc korun.
20. Jediné dědictví, které Schmitzerovi zbylo po otci, je stejný hlas. A ten nyní náležitě využil. Namluvil po tátovi jeho roli v digitalizované verzi televizní komedie Uspořená libra.


21. Jiří Sovák vydědil pouze svého jediného syna, jeho tři vnoučata po dědečkovi normálně dědila.
22. Dohromady si Schmitzer zahrál ve více než 120 celovečerních filmech a minimálně 30 seriálech.
23. Jeho herecký debut je zaznamenán v roce 1962 ve filmu Pozdní láska v režii Jiřího Krejčíka.
24. Za první velkou filmovou roli můžeme považovat ale až postavu veršujícího studenta ve filmu Takže ahoj (1970).
25. Největší hereckou příležitost mu přinesly Menzelovy Postřižiny, objevil se také ve Slavnostech sněženek a Vesničce mé střediskové.


26. Ve filmu Jako nikdy (2013) roli odmítal, i když tvrdil, že je to skvělý scénář. Po naléhání režiséra a scenáristy, kdy ho překvapili na představení v divadle, ale nakonec povolil.
27. Scéna z filmu Gympl, ve které žáci terorizují učitele v podání Jiřího Schmitzera hučením se už objevila v seriálu Ranč U Zelené sedmy (1998).
28. Kdo může říct, že za svůj život natočil dvakrát film se stejným názvem v hlavní roli? Jedná se o Bumerang (1986) a Bumerang (1996).
29. Poté, co hrál politického vězně ve filmu Bumerang, dostal nabídku na podobnou roli, ale to už odmítl. Kdyby do toho prý šel znovu, tak by ho to zničilo.
30. Při natáčení seriálu Dobrá čtvrť (2005) v Keplerově gymnáziu došlo k pikantní situaci. Do tohoto gymnázia totiž před nedávnem chodil i jeho syn a rozhodně tam neměl lehká studia.


31. Film Staříci (2019) režisérů Martina Duška (41) a Ondřeje Provazníka (41) je zatím posledním filmem, v němž si doposud zahrál.
32. Jako předobraz k Schmitzerově postavě ve filmu Staříci posloužil spisovatel Jiří Stránský (†87), který napsal také scénář k již zmíněnému filmu Bumerang.
33. Ladislav Mrkvička se nechal slyšet, že roli ve filmu Staříci přijal také proto, aby si zahrál právě s Jiřím Schmitzerem.
34. Schmitzer a Mrkvička se během natáčení Staříků natolik sblížili a padli si do noty, že štáb mnohdy nepoznal, kdy se vžívali do rolí a kdy ne.
35. Ve filmu Marečku, podejte mi pero!, kde hrál po boku svého otce, scenáristé Svěrák se Smoljakem trvali na zachování jejich skutečných jmen a režisér Oldřich Lipský (†92) jim v tomto rád vyhověl.


36. Zatímco se v seriálu Chalupáři (1975) Evžen Huml (Jiří Sovák) proměnil v největšího Slávkova zastánce, ve skutečnosti byly jeho vztahy se synem, který Slávka hrál, už v té době na bodu mrazu.
37. Herec zasedl i k peru scénáristy, a to ve snímku Lesní chodci (2003).
38. Dokonce složil hudbu a nazpíval píseň – k dětskému snímku Páni Edisoni (1987).
39. Je trojnásobným držitelem ocenění Český lev za hlavní roli ve filmech Bumerang (1997), Kráska v nesnázích (2006) a Jako nikdy (2013), za který obdržel i cenu české filmové kritiky.
40. Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli za film Jako nikdy osobně nepřevzal. Důvodem, proč za sebe herec poslal náhradu v podobě syna, bylo vyprodané divadelní představení, které nechtěl rušit.


41. Celkem čtyřikrát hrála Taťjána Medvecká (65) Schmitzerovi partnerku. Tato dvojice se takto v mládí objevila ve filmech Marečku, podejte mi pero!, Narcisový dům (1994), Jako nikdy 2013) i v seriálu Most! (2018).
42. Jeho umělecké zájmy se v raném mládí původně ubíraly spíše hudebním směrem. V mládí hrál v několika kapelách na baskytaru.
43. Když mu bylo asi dvanáct a slyšel na prázdninách u Máchova jezera dva starší kluky zpívat anglicky nějaké písničky a hrát na kytaru, hrozně se mu to líbilo. Později zjistil, že to byli Beatles.
44. Nejvíce ho hudebně ovlivnilo poslouchání Svobodné Evropy a Radia Luxembourg: Yes, Jethro Tull, Erik Clapton. Z našich to byli Hells Devils, Olympic nebo Matadors v první sestavě.
45. Prosadil se i jako osobitý a výrazný autor a interpret folkrockových písní, které koncertně prezentuje s vlastním kytarovým doprovodem.


46. „Sám jsem překvapený, že se moje písničky lidem líbí. Jak jsem se dozvěděl od odborníků, hudebně to je z formálního hlediska špatně, ani moc dobře nezacházím s českým jazykem. Já bych na sebe – z výše uvedených důvodů – nešel,“ hodnotí.
47. Skládal také hudbu pro divadelní představení. Především pro svou tehdejší domovskou scénu Ypsilonku, ale i pro Národní divadlo či ústecké Činoherní studio.
48. V Ypsilonce se držel neuvěřitelných 29 let a v roce 2012 ji kvůli zdravotním problémům opustil.
49. Na hudební dráhu se nedal, protože měl nepřekonatelný odpor k učení se notám. Tvrdí o sobě, že je prý samouk. Nikdy se nenaučil noty, vždy hrál pouze po sluchu.
50. Svou písničkářskou tvorbu vydal již na několika CD.


51. Jeho koncerty jsou z pohledu mluveného slova zčásti připravené a zčásti improvizované. Tvrdí: „Je to vybudované tím, že jsem někde něco plácl a lidi na to zareagovali, a když jsem si to zkusil podruhé, fungovalo to dál.“
52. V roce 2008 vydal knižně pod názvem Kanimůra ze Šardonu výbor svých textů.
53. U mladší generace je známý hlavně díky písni „Máte na to?“ („Řekněte prdel“).
54. Měl období, kdy byl sám sobě a okolí extrémně nebezpečný. Doma vyráběl granáty a odpaloval je na ulici.
55. Zdeněk Dušek vzpomínal, že když jeli s Jiřím Schmitzerem půlnočním vlakem kolem nádraží v Roudnici nad Labem, tak právě jeden z granátů cca 100 m za nádražím z vlaku vyhodil.


56. Účinkoval v roce 2007 i ve StarDance, kde si ho Marek Eben (61) neustále dobíral kvůli oblečení a v přímém přenosu nabídl dražbu Jiřího tréninkových spodků, které si na nácvik společné choreografie pořídili všichni tanečníci.
57. „Kdo si myslel, že Jiří Schmitzer nemá na společenské tance, šeredně se mýlil. Opak je pravdou, ty tance nemají na Jiřího Schmitzera,“ pronesl Marek Eben při StarDance, kde nakonec Schmitzer skončil na třetím místě.
58. Ačkoliv při StarDance naoko zachovávalo jeho tělo poslušnost, jeho hlava bojovala s »vnitřním nepřítelem«, který ho stíhá už od dětských let. Schmitzer trpí dyslexií, která v některých případech může paralyzovat i části těla.
59. Jakékoli mediální pozornosti se spíše vyhýbá, dvojnásob to platí o jeho rodině. Je podruhé ženatý, jeho manželka je členkou daňové komory ČR. Má dvě dcery a syna, od nejstarší dcery žijící v Rakousku má tři vnoučata.
60. Syn herce Jiřího Schmitzera je vystudovaným husitským knězem. V této církvi ale naštěstí celibát povinný není.


61. Právě jeho manželka Irena je nejspíš tou, která přináší do rodinné kasy podstatnou část peněz. Živí se jako likvidátorka, což je v dnešní době dost lukrativní zaměstnání.
62. Pakliže by se měly nemovitosti i pozemky rodiny Schmitzerových vyčíslit v penězích, dostali bychom se na desetimilionové sumy.
63. Podle zjištění týdeníku Sedmička si syn Jiřího Sováka bere za hodinové vystoupení 15 tisíc korun.
64. Schmitzer byl i parašutistou. Zatáhl ho do toho údajně kolega Oldřich Kaiser (64). Napřed si myslel, že to bude nějaká recese, protože dostal hodně zkrácené školení, starý vojenský padák a letělo se.
65. Při létání na ultralightu si prý dokonale vyčistí hlavu.


66. Herec i přes všechny své úspěchy tvrdí, že vlastně hrát neumí, ale že bere hraní pouze jako obživu.
67. Také deset let jezdil automobilové okruhy. Bylo to ale dost finančně i psychicky náročné, tak toho zanechal.
68. Role zřídka i odmítal. „Často jednak proto, že se mi to nelíbilo, jednak že jsem se na to necítil. Nebo to už pro mne bylo uzavřené téma, ke kterému jsem se nechtěl vracet,“ tvrdí herec.
69. Má rád básně a nejraději čte Morgensterna, který měl na jeho tvorbu velký vliv.
70. V roce 2004 se také zúčastnil natáčení Nanoalba skupiny Tata Bojs. Když si to ale poprvé poslechla jeho dcera, řekla mu, že ho za to určitě někdo zmlátí!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.