10 NEJ triků Davida Copperfielda: Před 10 lety poprvé kouzlil živě v televizi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 NEJ triků Davida Copperfielda: Před 10 lety poprvé kouzlil živě v televizi

David Seth Kotkin alias David Copperfield (62)
David Seth Kotkin alias David Copperfield (62)  (Foto Profimedia.cz, Getty Images, YouTube.com)

David Seth Kotkin alias David Copperfield (62) nezaměnitelnými, novátorskými triky a svým šarmem stále baví vděčné publikum. Před deseti lety poprvé předvedl své umění v živém televizním přenosu a... Nechal zmizet dnes světoznámou zpěvačku Taylor Swiftovou (29)!

Své první kouzlo s kartami se naučil už v sedmi letech od svého dědečka. O pět let později uspořádal první kouzelnické představení. Připomeňme si 10 největších triků Davida Copperfielda.

1. Socha Svobody

Zmizení sochy Svobody před očima obyvatel New Yorku a v přímém přenosu před zraky 50 milionů televizních diváků proběhlo v dubnu 1983. Aby všechny ujistil, že socha opravdu zmizela, nechal místo, kde předtím stála, pročesat světly z helikoptéry. Šlo o nejdražší trik Davidovy kariéry, přesnou sumu ale nikdy nepřiznal.

2. Niagarské vodopády

Copperfield si vybral světoznámé vodopády pro svůj trik, kdy se nechal spoutaný a zavřený v bedně na hořícím voru pustit po řece Niagaře dolů směrem k vodopádu. Nakonec, když už se vor řítil do hlubin, se vznesl na laně helikoptéry směrem k divákům.

3. Prošel Velkou čínskou zdí

V roce 1986 David prošel čínskou zdi, svědky měl na obou stranách této kamenné rarity. Jeho iluze byla o to dokonalejší, že diváci po celou dobu viděli iluzionistovu siluetu v osvětleném boxu a mohli slyšet tlukot jeho srdce.

4. Levitace nad Grand Canyonem

V roce 1984 si najal tehdejší popovou hvězdu Bonnie Tylerovou, aby mu udělala živý doprovod k triku nazvaném Levitace. David pak vsedě levitoval tak dokonale, že nejprve »procházel« sochami a nakonec se vznášel nad Grand Canyonem. Když přistál na zemi, objímal se s Tylerovou. Od tohoto slavného triku uplynulo právě 35 let.

5. Útěk z Alcatrazu

Na počátku 90. let byl i na českých obrazovkách uveden pořad, v němž David prchá z legendárního vězení Alcatraz, kde seděl i nejslavnější mafiánský boss Al Capone. Fascinující schéma kouzelníkova útěku, kdy zcela popírá jakékoliv logické zákony, prochází mříží, přenáší se v prostoru, dodneška vzbuzuje úvahy nad tím, jak této neuvěřitelné iluze mohl docílit.

6. Létání

Celé dětství snil o tom, že jednou bude létat. Poprvé to v roce 1992 předvedl v televizním speciálu. Držel v ruce ptáka, od něj jakoby převzal jeho schopnosti a skutečně se začal vznášet. Později bylo zveřejněno, že toho docílil pomocí supertenkých neviditelnýchdrátů, řízených počítačem. 


7. Teleportace

Iluzionista se videotelefonem spojil se svým otcem, který se nacházel na havajské pláži. Pak se ze zavěšené platformy i s náhodně vybranou divačkou ztratil, aby se za pár chvil emotivně objímal s otcem na Havaji.

8. Přeříznutý laserem

Během toho představení se Copperfield na jevišti přesně v pase nechal rozříznout zeleným laserem. Pak se tělo rozdělilo na dvě části a pohybovalo se okolo jeviště, než se najednou David objevil zpět, tentokrát už v jednom kuse.

9. Zmizení letadla

Dva roky předtím, než nechal zmizet sochu Svobody, se Copperfield obecně věnoval mizení obřích předmětů. Vrcholem bylo sedmitunové proudové letadlo. To nechal obstoupit padesáti nevidomými dobrolníky, kteří vytvořili lidský řetěz. Náhle něco jako blesk osvítilo siluetu stroje a letadlo zmizelo.

10. Roztrhal a obnovil

V jedné ze svých show nejprve zničil a poté obnovil baseballovou sběratelskou kartičku v hodnotě okolo 30 milionů korun přímo před očima jejího silně nervózního majitele, slavného hokejisty NHL Wayna Gretzkého.

Víte, že...

...existuje trik, který se nikdy nenaučil? Zpívat. „Nedokážu to, zpívání je pouze můj sen a žádné kouzlo to nezmění,“ posteskl si.

Jeden ze slavných kousků David Copperfielda:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.